Ställ en fråga

Vill du ha ett personligt svar på en fråga som rör inflammatorisk tarmsjukdom som t ex Crohns sjukdom eller ulcerös kolit, kan du här ställa en fråga och få svar från någon av våra fyra experter. Svar på din fråga får du inom cirka 3 veckor. Var beredd på att din fråga kan komma att publiceras om den bedöms vara av allmänt intresse.

Ställ en fråga

Kan mina symtom innebära att jag har IBS eller IBD?

Hej,
Jag har under många år haft problem med tarmen - ngn läkare för många år sen sa jag hade IBS och laktosintolerans. Jag tror det är mer än så. Under perioder får jag svåra smärtor i buken ned till höger, tömningar upp till 10-15 ggr per dygn som i början är grötiga men som blir allt mer rinniga. Jag har feber - min normaltemperatur är 36,4 men under dessa perioder har jag mellan 37,5-37,9 dagligen. Förra perioden pågick i en månad ca och nu är jag inne i en sådan igen. Är konstant trött, försöker att bara äta fettfri mat och inget med mjölk vilket brukar hjälpa men under sådana här perioder hjälper just inget. Är så trött på att ha ont och vara så orkeslös. Men vart ska jag vända mig? Vill inte igen avfärdas med att detta bara är ngt tillstånd som man får lära sig leva med. För det är extremt hämmande... Kan det vara så att jag har en av de två sjukdomarna? Och vart bör jag vända mig?
Varmt tack!


Hej,
Det kan mycket väl vara så att IBS orsakar dina besvärliga symtom men det är alltid viktigt att överväga om det finns annan orsak till symtomen, t.ex. inflammatorisk tarmsjukdom.
Jag tycker att du ska kontakta din vårdcentral och berätta om dina symtom. Man bör överväga en utredning innefattande såväl blodprover som endoskopisk undersökning av tjocktarmen (coloscopi). Om denna utredning är normal så handlar det säkert om IBS och det är då viktigt att man försöker hjälpa dig med behandling i syfte att minska dina symtom.

Med vänlig hälsning
Perjohan Lindfors
Gastroenterolog