Ställ en fråga

Vill du ha ett personligt svar på en fråga som rör inflammatorisk tarmsjukdom som t ex Crohns sjukdom eller ulcerös kolit, kan du här ställa en fråga och få svar från någon av våra fyra experter. Svar på din fråga får du inom cirka 3 veckor. Var beredd på att din fråga kan komma att publiceras om den bedöms vara av allmänt intresse.

Ställ en fråga

Är det fel att krydda lite extra på maten?

Hej! Jag fick Crohns för två år sedan och har inte haft så stora problem efter att jag opererade mig. Men jag har alltid älskat stark mat och kryddar gärna extra på maten. Men min mamma säger att det inte är bra för min tarm. Stämmer det, eller är det något hon bara har inbillat sig?

Huda


Hej Huda!
Tack för ditt mail.
Starka kryddor är inget man rekommenderar för känsliga magar, speciellt inte under ett aktivt skov, och många med Crohn får problem av stark mat. Prova dig fram och lägg till mer kryddor om det känns bra. Om du inte upplever några problem så kan du äta de kryddor du tycker om. Rådfråga gärna din dietist så får du personligt utformade råd.

Vänliga hälsningar
Kajsa Asp Jonson
Dietist

Hej Huda
Du verkar må bra i tarmen efter operationen, vilket är mycket positivt.
Så länge du inte mår dåligt (får tarmsymtom) av stark mat så är det helt ok att krydda extra. Det bör inte påverka din tarmsjukdom negativt.

Med vänlig hälsning
Perjohan Lindfors
Gastroenterolog