Visa alla

Är mina symtom ett tecken på att jag har jag fått Crohns sjukdom igen?

Hej.
Det var drygt 1,5 år sedan vi upptäckte att jag hade Crohns sjukdom och jag startade direkt behandling med TNF-hämmare. Den andra november (i år) fick jag operera bort en del av min tarm. Jag började få blod i min avföring ca en vecka efter operationen och är jättebekymrad eftersom läkarna sa att efter operationen så kommer jag att må bättre eftersom jag nu räknas som ”crohnfri”. De varnade även om att den kan återkomma men det skulle ta lång tid innan den gjorde det. Hursomhelst min fråga är. Nu när jag fått blod i min avföring är det ett symptom på att sjukdomen är tillbaka? PS: Jag får panik och jag vill verkligen veta så kan ni snälla svara så fort ni läser detta mejl.

Hej
Det är bra att du berättar för din läkare att du ser blod i avföringen eftersom det är viktigt att utreda huruvida blödningarna beror på din Crohns eller ej. Det finns flera andra orsaker till att du ser blod i avföringen (t.ex. hemorrojder), men inflammatorisk aktivitet i tarmen bör uteslutas.

Med vänlig hälsning
Perjohan Lindfors
Gastroenterolog

Kan man ha högt kalprotektinvärde utan att ha en tarmsjukdom?

Hejsan!
Har en liten fråga. Det är så att jag väntar att få komma till koloskopiundersökning för att titta hur tarmen ser ut. Hade ett kalprotektin på 450, men mår inte dåligt för övrigt. Brukar vara blandad avföring jag har, både hårt och löst, mest åt det lösa hållet men inte diarré. Har inget blod i avföringen har kollat det, har aldrig ont i magen, bara lätt illamående till och från. Brukar vara gasig ofta, men inget jag tycker är jobbigt. Brukar faktiskt känna av illamåendet mest i samband innan mens och under mens. Har ingen i släkten familjen som har ngn kronisk tarmsjukdom och har aldrig sprungit på toa flera ggr per dag, går endast en gång per dag ibland inte ens varje dag. Min fråga är, kan man ha högt kalprotektin utan att ha ngn tarmsjukdom?

Hej,
Kalprotektinvärdet kan vara högt utan att det föreligger inflammatorisk tarmsjukdom (IBD) men det är alltid viktigt att följa upp ett förhöjt värde med en koloskopiundersökning för att få svar på frågan om IBD föreligger.

Med vänlig hälsning
Perjohan Lindfors
Gastroenterolog

Vad beror tröttheten på?

Hej!
Jag har Crohns sjukdom sedan snart 5 år tillbaka. För drygt ett år sen opererade jag bort en förträning i slutet av tunntarmen med övergången mellan tunn- och tjocktarm. Inflammationen kom tillbaka snabbt och för tillfället får jag TNF-hämmare som har gjort att jag inte har någon aktiv inflammation i tarmen. Proverna är bra (inkl calprotectin) och koloskopin visade en frisk tarm. Trots att jag borde må bra och tarmen har varit inflammationsfri i flera månader mår jag inte helt bra. Jag är fortfarande väldigt trött och det är tröttheten jag upplevt som jobbigast med min sjukdom. Jag är betydligt piggare än innan jag började med TNF-hämmare då jag hade haft skov i ett halvår, men min energi är mycket begränsad fortfarande. När jag pluggat eller jobbat i några timmar är det som att all energi försvinner och jag blir totalt utmattad, behöver vila/sova och en promenad känns jobbig. Tröttheten kommer av både fysisk och mental ansträngning. Jag sover ordentligt, äter regelbundet, tränar när jag orkar och promenerar varje dag. Jag har inga stora problem med magen förutom ett jobbigt illamående. Mitt blodvärde är bra, jag har ingen järnbrist och äter tillskott av B12. Är det vanligt att man fortsätter vara såhär trött även när inflammationen har läkt ut? Vad kan jag göra åt det? Vad kan det bero på? Jag har som sagt redan regelbundna vanor och sover ordentligt. Rubbar jag på något av detta blir tröttheten ännu värre. Jag oroar mig för att inte orka klara av ett heltidsjobb och ha ett socialt liv. I nuläget orkar jag inte ens en av dem. Hälsningar!

Hej,
Det verkar som om din tarminflammation är under bra kontroll med din nuvarande behandling. Om man har haft ett långvarigt skov kan man bli mycket trött och tagen under den aktuella inflammationen men detta kan förstås också hänga kvar en period även när man fått inflammationen under kontroll.
Det är dock viktigt att man säkerställer att man inte har brister till följd av inflammationen och/eller tidigare operativa ingrepp. Man bör alltid kontrollera järnvärde, B12 (även om man har behandling) samt folsyra som är en annan typ av B-vitamin som man kan ha brist på i din situation. Om dessa prover är normala bör man också överväga andra orsaker till trötthet som t.ex. störningar i ämnesomsättningen som också kan kontrolleras med ett enkelt blodprov. Även prov för D-vitaminbrist kan behöva kontrolleras.

Med vänlig hälsning
Perjohan Lindfors
Gastroenterolog

Kan inflammation i tunntarmen övergå till cancer?

Hej!
Jag har 10 cm svullnad/inflammation i tunntarmen, nästan övergång till tjocktarmen, tagit budesonid i en månad utan bättre resultat av att svullnad ej gått ner, för en månad sedan hade jag 154 i CRP, idag 24, ska börja med prednisolon imorgon, under utredning av Crohns men ej fastställt, finns det någon risk att det kan gå över till cancer? Nu kanske jag inte gav noggrann fakta, gjort koloskopi och gastro. Svullnad i tunntarm fann dom på magnetröntgen.

Tacksam för svar.

Hej,
Jag tror precis som din läkare att man i första hand bör misstänka Crohns sjukdom i tunntarmen, för vilket du också fått behandling. Att ditt CRP-värde gått ner betyder att den inflammatoriska aktiviteten minskat när du medicinerat med budesonid. Om dina symtom ej minskat kan detta bero på att det inflammerade partiet i tarmen trots minskad inflammatorisk aktivitet fortfarande är stelt och förträngt. Man kan då som i ditt fall pröva annan antiinflammatorisk medicinering. Cancer i tunntarmen är ett ovanligt tillstånd, inflammation i tunntarmen övergår inte i cancer.

Med vänlig hälsning
Perjohan Lindfors
Gastroenterolog

Är det okej att dricka grönsaksjuice med ingefära?

Hej Jag har Crohns. Sedan snart ett år tillbaka dricker jag grönsaksjuice dagligen. Jag brukar tillsätta ca 4-6 g färskriven ingefära. Jag har inte märkt några besvär själv av ingefäran men undrar om detta kan påverka min Chrons negativt eller om det påverkar min medicinering som idag är TNF-hämmare.

Mvh

Hej,
Mig veterligen går det bra att dricka grönsaksjuice med färskriven ingefära när man medicinerar med TNF-hämmare. Det är heller inget som påverkar din grundsjukdom negativt.

Med vänlig hälsning
Perjohan Lindfors
Gastroenterolog

Är ulcerös kolit smittsamt?

Hej, är UC smittsamt?

Hej,
Ulcerös colit är en kronisk inflammatorisk tarmsjukdom som beror på att kroppens immunförsvar skapar ”onödig” inflammation i tarmen. Sjukdomen är inte smittsam.

Med vänlig hälsning
Perjohan Lindfors
Gastroenterolog

Vart kan man söka alternativ hjälp för ledvärk som uppstått till följ av Crohns sjukdom?

Hej!
Jag har en ung släkting som opererades för Crohns sjukdom när han var 14 år. Nu är han 32. Han har behandlats med allt som finns, tror jag. Det senaste är TNF-hämmare som han fått den högsta dosen av under ca ett halvår. Nu har han fått mycket ont i lederna. Han har så ont så han inte kan röra sig nästan. Han har läkarkontakt förstås, men kanske inte frågar så mycket. Finns det någon hjälp på annat sätt än det han fått? Mot Crohns? Mot ledbesvären? Jag vore mycket tacksam för ett svar om man på något sätt kan hjälpa honom att gå vidare.
Vänliga hälsningar ”Orolig anhörig”

Hej,
Crohns sjukdom kan vara mycket svårbehandlat i vissa fall.
Det finns gott om behandlingsalternativ så det gäller att man kommer fram till en behandling som fungerar i det enskilda fallet.
TNF-hämmare är ofta en mycket effektiv behandling men även inom denna läkemedelsgrupp finns olika preparat som kan fungera olika bra i det specifika fallet. Man kan även behöva individualisera såväl dos som behandlingsintervall för att uppnå bästa resultat. Ibland kan man också behöva kombinera läkemedel från olika läkemedelsgrupper.
Det viktigaste är nog att din släkting berättar för sin läkare hur han mår så att man kan fortsätta att pröva sig fram till en optimal behandling, kanske en anhörig ska följa med honom på nästa läkarbesök som stöd.
När det gäller ledproblematiken som sannolikt är kopplad till den inflammatoriska tarmsjukdomen kan det vara viktigt att koppla in en reumatolog för att få synpunkter på behandlingen ur dennes perspektiv.

Med vänlig hälsning
Perjohan Lindfors
Gastroenterolog

Kan min IBS egentligen vara ulcerös kolit?

Hej!
Jag är en man i 32 års ålder som har fått diagnosen IBS, min far har Ulcerös kolit vilket gör risken större att även jag skulle få Ulcerös kolit. Mina problem började för 4 år sen vilket då var blodig diarré och magsmärtor i perioder (höll i sig i ett par veckor åt gången). Efter 1 år (i samband med barn) så gick problemet över till att vara konstant. Sjukvården har genomfört 2 koloskopi, 1 gastroskopi samtliga med provtagning, CT-röntgen och en hel del prover varpå man konstaterar att blodet troligen kommer från en spricka (vilket verkar stämma då det slutat för några år sen) och då inga fynd/inflammation funnits så har diagnosen blivit IBS.

Idag har jag följande problem :
‐ Mer eller mindre konstant svullen och smärtsam mage
– Diarré och yrsel när skoven är som värst
‐ Mer eller mindre konstant illamående och små uppstötningar
‐ Problemet blir mycket värre när jag inte följer mitt dagliga schema, ex om man ska bort på middag eller åka en sväng till storstaden.
‐ Skoven kommer med någon veckas mellan rum och sitter i allt från par dagar till någon månad.
‐ Under skov blir rygg och axlar stela vilket leder till andra problem.
‐ Oftast vaknar jag utan magsmärtor på morgonen men det tar inte många minuter innan de är igång.
‐ Jag ser inte att maten gör någon större skillnad på tillståndet (har provat utesluta vissa typer av mat/dryck).

Har aldrig rökt eller snusat, dricker inte heller kaffe. Jag har provat 3 olika antidepressiva på låg dos där amitriptylin har visat sig göra störst skillnad även om det är blygsamt. Nackdelen är biverkningar som nästan är värre. Idag tar jag ingen medicin alls. Mitt magbesvär ställer verkligen till det i mitt liv och gör att jag har blivit mycket osocial. Frågan är om det kan vara Ulcerös kolit jag trots allt har? Enligt en artikel i kvällspressen så kan kortison hjälpa? Är detta värt att prova i mitt fall? Har du några andra förslag som kan öka min livskvalité? Tacksam för din insats!
Mvh J

Hej,
Eftersom du är noggrant utredd just för att utesluta inflammatorisk tarmsjukdom (t.ex. ulcerös colit) så tycker jag inte att du ska oroa dig för att du har fått fel diagnos. Typiskt för IBS-symtom är att besvären kommer och går. I vissa perioder är symtomen besvärligare och i perioder mår man bättre. Du har fått behandling med antidepressiva läkemedel i lågdos vilket i många fall hjälper till att minska känsligheten i tarmkanalen (ta bort luft) och på så vis minska symtomen. Det är också viktigt att äta regelbundet, undvika att äta för fort och för stora portioner vilket kan leda till ökade besvär. Du beskriver att du ofta får mer besvär när du avviker från dina rutiner vilket är vanligt. Regelbunden motion är också viktigt för att minska symtomen. När det gäller den medicinska behandlingen så får man prova sig fram. Du beskriver att du har haft viss effekt när sådan behandling provats så det kanske är klokt att prova ytterligare preparat för att se om något kan hjälpa dig att minska dina symtom utan att du får för mycket biverkningar. Psykologisk behandling t.ex. KBT eller hypnosterapi kan fungera väl men tyvärr finns sådan behandling bara att tillgå i vissa delar av landet. Andra tekniker som t.ex. yoga kan vara till nytta för att lära sig slappna av djupt men där finns det inte så starka vetenskapliga belägg. Jag tycker att du ska söka upp din doktor igen för att diskutera vad som ytterligare kan göras för att minska dina symtom.

Med vänlig hälsning
Perjohan Lindfors
Gastroenterolog

Vad betyder det när barnets tillväxtkurva bryts?

Hej,
Vår son utreds för Crohns sjukdom. Vad kan det betyda det om han, som tidigare tappat vikt men behållit längdtillväxten, ”byter” och börjar öka i vikt men tappar 1,5 kurva under 9 månader i tillväxt? Vår son ligger nu på -2,5 SD från föräldramedellängd.

Mvh/ Pauline

Hej Pauline
Längd och viktkurvan är ett grovt mått på att allt står väl till med barnets utveckling och kan normalt sett variera en del från förväntad utvecklingskurva. Om barnet har en underliggande sjukdom kan detta påverka utvecklingen av längd och vikt på olika sätt.

Om sådana avvikelser är ihållande bör man förstås utreda noggrant och tillse att barnet får en adekvat behandling för den underliggande sjukdomen. Vad gäller din specifika fråga om att det nu framförallt är längdtillväxten som påverkas, så faller detta utanför mitt kompetensområde och jag tror att en barnläkare är bäst lämpad att svara på denna fråga.

Med vänlig hälsning
Perjohan Lindfors
Gastroenterolog

Hur vanligt är förstoppning hos barn med Crohns sjukdom?

Hej,
Jag undrar hur vanligt det är att ett barn med Crohns sjukdom drabbas av perioder med förstoppning? Jag undrar också om man alltid kan se ett pågående skov på blodprover som SR, Albumin, CRP, Orosomucoid osv.

Mvh Pauline

Hej Pauline,
Vad gäller tarmfunktionsrubbningar är diarré det vanligaste symtomet på aktiv Crohns sjukdom. Förstoppning förekommer också men är mindre vanligt och har oftare andra orsaker. Har man diagnosen Crohn i botten är det förstås extra viktigt att bedöma om den periodvisa förstoppningen är kopplat till tarminflammationen. Blodprover kan vara normala trots aktiv tarminflammation, särskilt om inflammationen är lokal och inte så kraftig.

Med vänlig hälsning
Perjohan Lindfors
Gastroenterolog