Ställ en fråga

Vill du ha ett personligt svar på en fråga som rör inflammatorisk tarmsjukdom som t ex Crohns sjukdom eller ulcerös kolit, kan du här ställa en fråga och få svar från någon av våra fyra experter. Svar på din fråga får du inom cirka 3 veckor. Var beredd på att din fråga kan komma att publiceras om den bedöms vara av allmänt intresse.

Ställ en fråga

Jag kräks upp allt jag äter, kan det aldrig sluta?

Jag ger snart upp. Jag lider av Crohns och har IBS. Fick en åtta veckors kortisonkur och blev bättre, slutade med kortisonet för 3-4 veckor sen. Blev inlagd igen för två veckor sen. Läkaren trodde inte att det var ett nytt skov, utan symtom från min IBS. Jag har jätteont i magen och mår illa, kräks upp i stort sett allt jag äter, känner mig matt och trött, men diarréerna har minskat tack vare loperamid.

Men nu orkar jag inte mer, jag kan inte ha det så här längre.

Anna


Hej Anna
När man både lider av Crohns sjukdom och IBS så är det ibland svårt att veta vad det är som orsakar de aktuella symtomen. Symtom från Crohns sjukdom och IBS kan ibland vara snarlika.

Om din läkare bedömer att du nu inte har symtomgivande Crohn-inflammation (jag antar att man tagit blodprover, gjort koloskopi m.m.) så finns det behandling att ge även mot IBS-symtom. Du har fått loperamid som minskar diarréerna, vilket är bra. Det finns också annan behandling som minskar känsligheten i mag-tarmkanalen som kan ges mot t.ex. buksmärta.

Eftersom du inte mår bra så tycker jag att du ska ta ny kontakt med din gastroenterolog för fortsatt diskussion.

Med vänlig hälsning
Perjohan Lindfors
Gastroenterolog