Jag ska fixa allt jag vill göra i livet ändå!

John är 24 år, kommer från en mindre stad och pluggar just nu till apotekare. Han jobbar extra som bartender och på fritiden gillar John att kitesurfa.
— Jag vill inte se Crohns sjukdom som något enbart negativt. Istället går det att vända på problemet och tänka ”jag ska fixa allt jag vill göra i livet ändå”, säger John.

Han berättar om Brasilien, dit han reste i somras för att kitesurfa. Att kitesurfa innebär att surfa med bräda och en drake (ett segel med lina som gör det lättare att hålla sig uppe på vågorna).
— Det enda jag behövde planera extra inför Brasilien-resan var att se till att min medicin kunde hållas kyld. Det var inga problem, huset som vi hyrde hade kylskåp och på flygplanet använde jag kylväska, säger John.

Fel diagnos

John märkte av Crohns sjukdom då han var 19 år och började få problem med magen. Först trodde han att det skulle gå över av sig själv men efter ett par veckor insåg han att det var något som inte stod rätt till och gick till vårdcentralen.
— Jag fick ingen diagnos då utan skulle avvakta, men blev jag sämre sa de att jag direkt skulle höra av mig till läkare.

John blev sämre och fick åka in till sjukhuset där han först fick diagnosen ulcerös kolit. Kortison sattes in för att dämpa inflammationen och John blev lite bättre, men efter ett par månader kom nästa anfall och han fick besöka sjukhus igen. Rätt diagnos, Crohns sjukdom, dröjde tills John var drygt 21 år.
— Det var skönt att få rätt diagnos och därmed få en förklaring till vad det var som inte stod rätt till. När jag fick veta att jag har Crohns sjukdom sökte jag information för att ta reda på mer om sjukdomen. Jag sökte mest på Internet men tyckte inte att jag hittade så bra hjälp där då, säger John.

Läkemedel istället för påse

Trots kortisonbehandling under skov återkom besvären och sommaren 2005 blev det riktigt jobbigt, John blev inlagd en längre period på sjukhus.
— Då var jag riktigt illa däran och det var tal om stomioperation och påse på magen. Men dagarna före operationen ville min läkare låta mig pröva ett biologiskt läkemedel. Det fungerade och jag behövde inte opereras, säger John.

Från den dagen har John fortsatt behandlingen med biologiska läkemedel och tycker att det fungerar mycket bra. Den enda biverkan han har märkt av är att han är lite mer infektionskänslig och oftare förkyld.

Stress kan förvärra

Att plugga på universitet kan ibland innebära stor stress. Även studenter utan Crohns sjukdom kan få problem med magen under tentaperioder. John märker av att magen blir känsligare under stressiga perioder och tror att enda sättet att hantera pressen är att lära sig tänka på ett annat sätt och att säga nej. 

Han förklarar att han annars inte vill se sig själv som sjuk. Om någon frågar varför han ibland behöver åka in till sjukhus och lämna blodprov förklarar han att han har Crohns sjukdom, en inflammatorisk mag-tarmsjukdom. De flesta som frågar känner då till vad det är.
— Jag tycker inte att min mag-tarmsjukdom skiljer mig från mängden, jag är väl som vem som helst. Möjligtvis har jag lite lättare att ta tillvara på nuet och uppskatta de små sakerna i tillvaron, säger John.

Johns tips till andra med Crohns sjukdom:

  • Ta reda på mer om dina behandlingsalternativ.
  • Ställ krav på din läkare.
  • Är du inte nöjd med den behandling du har idag, säg ifrån.