Ställ en fråga

Vill du ha ett personligt svar på en fråga som rör inflammatorisk tarmsjukdom som t ex Crohns sjukdom eller ulcerös kolit, kan du här ställa en fråga och få svar från någon av våra fyra experter. Svar på din fråga får du inom cirka 3 veckor. Var beredd på att din fråga kan komma att publiceras om den bedöms vara av allmänt intresse.

Ställ en fråga

Vilken mat är skonsam?

Hur kan man hålla magvärken borta när man har Crohns sjukdom? Jag menar, vilka maträtter bör man undvika? Och – är rödlök skonsammare mot magen än gul lök? Om möjligt, skulle jag kunna få recept på någon sorts mat som skonar min mage. Tacksam för svar!

Elisabet


Hej Elisabet!
Tack för ditt mail.
Vad magen tål och inte tål är högst individuellt och kan variera över tid. När man är inne i en bra period tål man ofta mat bättre än när magen mår lite sämre. Därför är det svårt att ge generella råd. Tag kontakt med din dietist så kan ni gemensamt gå igenom dina kostvanor och se vad du behöver ändra på för att lindra dina besvär. Om du inte har någon dietist ska du be att få komma i kontakt med en på din hemort. Fråga på din mag-tarmmottagning.

Men – det är inte enbart valet av livsmedel som har betydelse. Vår livsstil påverkar också, t.ex. stress och oregelbundna matvanor:


• Undvik stress och ät i lugn och ro.
• Ät frukost, lunch, kvällsmat och gärna 1-3 mellanmål istället för stora portioner.
• Var försiktig med mat som lätt ger gaser, t.ex. baljväxter (bönor, linser, ärtor), kålväxter och lök, eller stora mängder frukt eller juice, tuggummi och kolsyrade drycker.

Om du utesluter vissa livsmedel bör ni också gå igenom vad du kan ersätta dem med, så att du får i dig de vitaminer, mineraler, energi och andra näringsämnen du behöver. Röd lök är ofta lite mildare än gul, men hur du tillagar den och i vilka mängder du äter lök har troligtvis större betydelse.

Skonkost
Inom sjukvården används begreppet skonkost. Den är avsedd för personer som t ex genomgått en mag- och tarmoperation, eller som av annan anledning behöver en kost som är skonsam mot magen. Kosten har ett lågt innehåll av fiber och laktos. Helt kött, stekt mat, trådiga livsmedel och andra livsmedel som kan irritera ersätts med kokta eller ugnsbakade färsrätter, potatismos och passerade grönsaker. Oftast är den dessutom individuellt anpassad. Experimentera dig fram med passerade och färserade råvaror.

Lycka till

Med vänlig hälsning
Kajsa Asp Jonson
Dietist