Ställ en fråga

Vill du ha ett personligt svar på en fråga som rör inflammatorisk tarmsjukdom som t ex Crohns sjukdom eller ulcerös kolit, kan du här ställa en fråga och få svar från någon av våra fyra experter. Svar på din fråga får du inom cirka 3 veckor. Var beredd på att din fråga kan komma att publiceras om den bedöms vara av allmänt intresse.

Ställ en fråga

Vilka grönsaker är INTE trådiga?

Hej! Jag har Crohn och har inflammation i slutet av tunntarmen.
När jag gjorde en koloskopi i höstas var jag trång mellan tunntarmen och tjocktarmen, ca 4 mm, som sedan vidgades. Nu är jag antagligen trång igen, eftersom jag mår illa dagligen, som värst på eftermiddagen/kvällen, det känns som om maten har svårt att komma förbi det trånga stället. Jag har fått råd om att äta buljong, kokt fisk, mos och liknande och att undvika trådiga livsmedel som svamp, kött och mycket fiber. Vad kan jag äta mer som lätt slinker igenom? Vilka grönsaker är inte "trådiga"?

Sofie


Hej Sofie!
Tack för ditt mail. De livsmedel som kan orsaka problem är främst sparris, stjälkarna på broccoli och blomkål, blekselleri, hela majskorn, gröna ärtor, popcornsskal, sega hinnor i citrusfrukter, ananas och cocosflingor. Trådigt eller hårt stekt kött, grova fibrer i t.e.x. bröd och müsli kan också innebära problem om man har trånga passager i tarmen.

Om du längtar efter smakerna kan du passera de kokta grönsakerna genom en trådsil och äta den puré som bildas. Det är alltså inte livsmedlet i sig som orsakar problemen. Om du tar bort trådar/hinnor/skal går de bra att äta. Tomat kan man doppa i kokande vatten, skär ett par snitt i skalet innan du doppar tomaten i vattnet, så lossnar skalet och är lätt att dra bort. Paprika kan man kärna ur och rosta snabbt i ugnen. Skalet lossnar och blir svart, och är lätt att ta bort.

Fördela din mat på frukost, lunch, kvällsmat och några mellanmål per dag, så att mängden mat inte blir för stor vid varje tillfälle, och var noga med att tugga ordentligt.

Kontakta din dietist om du vill diskutera detta mer och få mer personliga råd.

Med vänlig hälsning
Kajsa Asp Jonson
Dietist