Ställ en fråga

Vill du ha ett personligt svar på en fråga som rör inflammatorisk tarmsjukdom som t ex Crohns sjukdom eller ulcerös kolit, kan du här ställa en fråga och få svar från någon av våra fyra experter. Svar på din fråga får du inom cirka 3 veckor. Var beredd på att din fråga kan komma att publiceras om den bedöms vara av allmänt intresse.

Ställ en fråga

Vilka följdsjukdomar har Crohns sjukdom?

Hej!
Jag skulle vilja veta om det finns några direkta följdsjukdomar vid Crohns. Jag fick diagnosen -08 men varit sjuk ett bra tag innan det. Om jag tänker tillbaka så är det nog ända sedan tonåren. Under det senaste året har jag börjat få ont i leder och kroppen i övrigt. En del av problemen känner jag av mer eller mindre hela tiden. En del kan komma och gå över en dag. Jag är väldigt trött trots att jag äter cyanokobalamin. Dessutom tappar jag väldigt mycket hår mellan varven. Mot min Crohn får jag TNF-hämmare och mesalazin. TNF-hämmaren har mer eller mindre gett mig ett nytt liv. Evigt tacksam för den. Frågan är mest om detta är vanligt eller något jag ska söka vidare för.

Tack på förhand!
Mvh Johanna


Hej Johanna
Om man har inflammatorisk tarmsjukdom (t.ex. Crohns sjukdom) så är det relativt vanligt förekommande med symtom från leder och muskler. Det brukar vara bra att få träffa en reumatolog för bedömning och ställningstagande till ev. behandling. Vad gäller håravfall så är det viktigt att kontrollera så att man inte har någon brist på B-vitamin (du har redan B12-medicinering men även folsyra som är ett annat B-vitamin bör kontrolleras) och järn.
Detta kan kontrolleras med enkla blodprover hos din gastroenterolog eller vårdcentral.

Med vänlig hälsning
Perjohan Lindfors
Gastroenterolog