Ställ en fråga

Vill du ha ett personligt svar på en fråga som rör inflammatorisk tarmsjukdom som t ex Crohns sjukdom eller ulcerös kolit, kan du här ställa en fråga och få svar från någon av våra fyra experter. Svar på din fråga får du inom cirka 3 veckor. Var beredd på att din fråga kan komma att publiceras om den bedöms vara av allmänt intresse.

Ställ en fråga

Vem får biologiska läkemedel?

Har haft min sjukdom i drygt 30 år och ätit kortison i varierande doser de flesta åren, men jag har provat många andra mediciner också. Äter sen några år tillbaka tioguanin, 40 mg/dag och tycker nog att det håller sig skapligt lugnt. Proverna var bra senast. Jag har tidigare opererat bort 30 cm av tjocktarmen.

Visst påverkas jag av kosten, har mycket gaser och känner mig uppblåst. Är i perioder mycket trött, oftast vid väderomslag, har ont i kroppen, både i skelett och leder. Men nu undrar jag vad biologiska läkemedel är för något.

Jag bytte läkare för några år sen, och jag är hans enda patient som äter tioguanin och jag är lite undrande om den medicinen är den rätta för mig. Hade provat den tidigare genom min förra läkare, och var utan i några år, med kortisonperioder i stället. Sedan tyckte min nuvarande läkare att jag skulle prova tioguanin igen, men ärligt talat så tycker jag nog inte att den funkar till full belåtenhet.

Som sagt vad är biologiska läkemedel, och vem får det?

A–C

Hej A-C
Biologisk behandling går ut på att man ger antikroppar riktade mot en del av immunförsvaret, en molekyl som heter TNF. Den medverkar till skapandet av inflammationen som orsakar t.ex. Crohns sjukdom. Behandlingen kan inte ges som tabletter, utan måste ges som sprutor eller dropp. Behandlingen blir oftast aktuell om man inte kan behandla inflammationen på annat sätt, men kommer numer tidigare in i behandlingen.

Du har nu behandling med tioguanin, som är ett så kallat immunomodulerande läkemedel som i många fall har en bra effekt på sjukdomen. Om du har en bristfällig effekt på inflammationen (det kan man t.ex. se vid koloskopi) med din nuvarande medicinering kan biologisk behandling övervägas.

Med vänlig hälsning
Perjohan Lindfors
Gastroenterolog