Ställ en fråga

Vill du ha ett personligt svar på en fråga som rör inflammatorisk tarmsjukdom som t ex Crohns sjukdom eller ulcerös kolit, kan du här ställa en fråga och få svar från någon av våra fyra experter. Svar på din fråga får du inom cirka 3 veckor. Var beredd på att din fråga kan komma att publiceras om den bedöms vara av allmänt intresse.

Ställ en fråga

Vart kan man söka alternativ hjälp för ledvärk som uppstått till följ av Crohns?

Hej!
Jag har en ung släkting som opererades för Crohns sjukdom när han var 14 år. Nu är han 32. Han har behandlats med allt som finns, tror jag. Det senaste är TNF-hämmare som han fått den högsta dosen av under ca ett halvår. Nu har han fått mycket ont i lederna. Han har så ont så han inte kan röra sig nästan. Han har läkarkontakt förstås, men kanske inte frågar så mycket. Finns det någon hjälp på annat sätt än det han fått? Mot Crohns? Mot ledbesvären? Jag vore mycket tacksam för ett svar om man på något sätt kan hjälpa honom att gå vidare.
Vänliga hälsningar "Orolig anhörig"


Hej,
Crohns sjukdom kan vara mycket svårbehandlat i vissa fall.
Det finns gott om behandlingsalternativ så det gäller att man kommer fram till en behandling som fungerar i det enskilda fallet.
TNF-hämmare är ofta en mycket effektiv behandling men även inom denna läkemedelsgrupp finns olika preparat som kan fungera olika bra i det specifika fallet. Man kan även behöva individualisera såväl dos som behandlingsintervall för att uppnå bästa resultat. Ibland kan man också behöva kombinera läkemedel från olika läkemedelsgrupper.
Det viktigaste är nog att din släkting berättar för sin läkare hur han mår så att man kan fortsätta att pröva sig fram till en optimal behandling, kanske en anhörig ska följa med honom på nästa läkarbesök som stöd.
När det gäller ledproblematiken som sannolikt är kopplad till den inflammatoriska tarmsjukdomen kan det vara viktigt att koppla in en reumatolog för att få synpunkter på behandlingen ur dennes perspektiv.

Med vänlig hälsning
Perjohan Lindfors
Gastroenterolog