Ställ en fråga

Vill du ha ett personligt svar på en fråga som rör inflammatorisk tarmsjukdom som t ex Crohns sjukdom eller ulcerös kolit, kan du här ställa en fråga och få svar från någon av våra fyra experter. Svar på din fråga får du inom cirka 3 veckor. Var beredd på att din fråga kan komma att publiceras om den bedöms vara av allmänt intresse.

Ställ en fråga

Vad ska jag äta i väntan på operation?

Hej.
Jag har haft Crohns sjukdom sen jag var 5-6 år gammal. Ska äntligen operera bort den onda delen av min tunntarm (runt 15 cm). Men det jag undrar är vad jag ska äta medan jag väntar. Jag får så ont i magen varje gång jag äter och operationen har jag ännu inte fått någon tid för. Har tappat 11 kilo på 1,5 år. Jag sa det på sjukhuset, men där verkar de inte ha så bråttom. Väntar även på tid för koloskopi. Vad är bäst att äta? Jag mår så dåligt av att vara så här smal. Är 172 cm och väger bara 52 kilo.

Krisz


Hej Krisz
När man planerar en operation är det viktigt att man före operationen har ett så bra näringsläge som möjligt i kroppen. Detta för att resultatet ska bli bra och läkningen underlättas. Du bör således träffa dietisten på den klinik du tillhör för att få kostrådgivning. Om man gått ner mycket i vikt kan även näringsdrycker med högt kaloriinnehåll vara aktuellt under en period före operationen.

Mitt råd är att du ber din läkare om en remiss till klinikens dietist.

Med vänliga hälsningar
Perjohan Lindfors
Gastroenterolog