Ställ en fråga

Vill du ha ett personligt svar på en fråga som rör inflammatorisk tarmsjukdom som t ex Crohns sjukdom eller ulcerös kolit, kan du här ställa en fråga och få svar från någon av våra fyra experter. Svar på din fråga får du inom cirka 3 veckor. Var beredd på att din fråga kan komma att publiceras om den bedöms vara av allmänt intresse.

Ställ en fråga

Vad beror tröttheten på?

Hej!
Jag har Crohns sjukdom sedan snart 5 år tillbaka. För drygt ett år sen opererade jag bort en förträning i slutet av tunntarmen med övergången mellan tunn- och tjocktarm. Inflammationen kom tillbaka snabbt och för tillfället får jag TNF-hämmare som har gjort att jag inte har någon aktiv inflammation i tarmen. Proverna är bra (inkl calprotectin) och koloskopin visade en frisk tarm. Trots att jag borde må bra och tarmen har varit inflammationsfri i flera månader mår jag inte helt bra. Jag är fortfarande väldigt trött och det är tröttheten jag upplevt som jobbigast med min sjukdom. Jag är betydligt piggare än innan jag började med TNF-hämmare då jag hade haft skov i ett halvår, men min energi är mycket begränsad fortfarande. När jag pluggat eller jobbat i några timmar är det som att all energi försvinner och jag blir totalt utmattad, behöver vila/sova och en promenad känns jobbig. Tröttheten kommer av både fysisk och mental ansträngning. Jag sover ordentligt, äter regelbundet, tränar när jag orkar och promenerar varje dag. Jag har inga stora problem med magen förutom ett jobbigt illamående. Mitt blodvärde är bra, jag har ingen järnbrist och äter tillskott av B12. Är det vanligt att man fortsätter vara såhär trött även när inflammationen har läkt ut? Vad kan jag göra åt det? Vad kan det bero på? Jag har som sagt redan regelbundna vanor och sover ordentligt. Rubbar jag på något av detta blir tröttheten ännu värre. Jag oroar mig för att inte orka klara av ett heltidsjobb och ha ett socialt liv. I nuläget orkar jag inte ens en av dem. Hälsningar!


Hej,
Det verkar som om din tarminflammation är under bra kontroll med din nuvarande behandling. Om man har haft ett långvarigt skov kan man bli mycket trött och tagen under den aktuella inflammationen men detta kan förstås också hänga kvar en period även när man fått inflammationen under kontroll.
Det är dock viktigt att man säkerställer att man inte har brister till följd av inflammationen och/eller tidigare operativa ingrepp. Man bör alltid kontrollera järnvärde, B12 (även om man har behandling) samt folsyra som är en annan typ av B-vitamin som man kan ha brist på i din situation. Om dessa prover är normala bör man också överväga andra orsaker till trötthet som t.ex. störningar i ämnesomsättningen som också kan kontrolleras med ett enkelt blodprov. Även prov för D-vitaminbrist kan behöva kontrolleras.

Med vänlig hälsning
Perjohan Lindfors
Gastroenterolog