Ställ en fråga

Vill du ha ett personligt svar på en fråga som rör inflammatorisk tarmsjukdom som t ex Crohns sjukdom eller ulcerös kolit, kan du här ställa en fråga och få svar från någon av våra fyra experter. Svar på din fråga får du inom cirka 3 veckor. Var beredd på att din fråga kan komma att publiceras om den bedöms vara av allmänt intresse.

Ställ en fråga

Vad beror mina ihållande diarrébesvär på?

Hej! Jag har under de senaste 3-4 månaderna besvärats i stort sett dagligen av diarré. Störst problem har jag på morgonen direkt jag stigit upp. Då kan jag ha riktigt lös, ibland alldeles vattnig avföring och tvingas springa på toaletten 4-5 gånger innan det lugnar ner sig. I avföringen finns ofta osmält föda och ibland, när avföringen inte är alldeles för vattnig, finns där slem. Resten av dagen kan jag också besväras av den lösa avföringen i samband med att jag kissar, men då är avföringsreflexen inte lika påträngande. Jag har ingen mens, men mitt Hb-värde är ändå ganska lågt, senast jag mätte det var det 114 (brukar variera mellan ca 115 och 130). Varför uppför sig min mage på det här sättet?


Hej,
Ihållande diarrébesvär bör alltid utredas så att man kommer fram till anledningen och kan sätta in adekvat behandling. Den primära utredningen består i att man gör en coloscopi (endoskopisk undersökning av tjocktarmen) för att se om det finns strukturella förändringar i tarmen (t.ex. inflammation) som orsakar dina besvär.
Du bör således kontakta din läkare så att man kan planera för sådan undersökning.

Med vänlig hälsning
Perjohan Lindfors
Gastroenterolog