Ställ en fråga

Vill du ha ett personligt svar på en fråga som rör inflammatorisk tarmsjukdom som t ex Crohns sjukdom eller ulcerös kolit, kan du här ställa en fråga och få svar från någon av våra fyra experter. Svar på din fråga får du inom cirka 3 veckor. Var beredd på att din fråga kan komma att publiceras om den bedöms vara av allmänt intresse.

Ställ en fråga

Vad är bäst medicin för mig?

Hej!
Jag är född 1944, fick Crohns sjukdom 1970, opererades på 80-talet och tog bort lite över 1 1/2 meter tunntarm, har problem dagligen köper tabletter på apoteket utan recept. Min läkare som utförde operationen flyttade några år senare, har inte haft någon spec sedan det. Nu undrar jag vad som är den bästa medicinen för mig i dag? Sedan har jag fått högt blodtryck, inflammation i bukspottkörteln, tagit bort gallblåsan, har ont i lederna, går hos sjukgymnast, har något av detta samband med min sjukdom är också ofta uppkörd i magen mycket gaser. Vad är bäst medicin för mej?

Tacksam för svar!

Hej
Eftersom du har symtom från magen och har diagnosen Crohns sjukdom så tycker jag att du ska kontakta läkare (börja på vårdcentralen om du ej har någon aktuell specialistkontakt) för att genomgå klinisk undersökning och provtagning.

Om inflammationen är aktiv bör denna behandlas för att du ska må bättre.

Om inflammationen är under kontroll kan man också tänka sig att det finns symtom kopplade till den operation du genomgått. Det är t.ex. vanligt att få diarrébesvär efter en tunntarmsoperation beroende på att gallsalter som normalt sett skulle ha sugits upp i tunntarmen kommer ner i tjocktarmen och drar med sig vatten ledande till diarré. Ett sådant tillstånd kan ofta behandlas framgångsrikt med gallsaltsbindande läkemedel. Således måste man göra en närmare bedömning av ditt fall innan rekommendationer gällande medicinering kan ges.

Med vänlig hälsning
Perjohan Lindfors
Gastroenterolog