Ställ en fråga

Vill du ha ett personligt svar på en fråga som rör inflammatorisk tarmsjukdom som t ex Crohns sjukdom eller ulcerös kolit, kan du här ställa en fråga och få svar från någon av våra fyra experter. Svar på din fråga får du inom cirka 3 veckor. Var beredd på att din fråga kan komma att publiceras om den bedöms vara av allmänt intresse.

Ställ en fråga

Vad är azatioprin?

Hej,
Detta är ett läkemedel som ofta används när sjukdomen är mer kronisk och långvarig och inte vill gå över med en eller två kortisonkurer. Azatioprin är ett sk immundämpande eller immunosuppressivt läkemedel, med viss cellhämmande effekt, och kallas ibland för ”cellgift”.

Det tas i form av tabletter med en daglig dos. Effekten av medicinen är att de aktiva blodceller som strömmat ut från blodbanan in i tarmslemhinnan och håller sjukdomen aktiv, fås att lugna ner sig. Effekten är ganska långsamt insättande och tar ofta uppåt 2-3 månader från start innan full effekt uppnås.

Behandlingens längd varierar från månader till flera år och är ofta ett bra alternativ för personer med en mer kroniskt aktiv Crohn.

Med vänlig hälsning
Perjohan Lindfors
Gastroenterolog