Ställ en fråga

Vill du ha ett personligt svar på en fråga som rör inflammatorisk tarmsjukdom som t ex Crohns sjukdom eller ulcerös kolit, kan du här ställa en fråga och få svar från någon av våra fyra experter. Svar på din fråga får du inom cirka 3 veckor. Var beredd på att din fråga kan komma att publiceras om den bedöms vara av allmänt intresse.

Ställ en fråga

TNF-hämmare vid graviditet?

Hejsan!
Jag ska börja behandling med TNF-hämmare och jag har läst att man inte får vara gravid eller planerar att bli gravid när man behandlas. Vad händer om jag bestämmer mig för att skaffa barn och tar ett uppehåll i behandlingen? Eller om jag blir gravid under behandlingen? Vad händer med fostret?

Hälsningar Jannica


Hej Jannica,
TNF-hämmarna (så kallad biologisk behandling) är inte testade i kliniska prövningar på gravida kvinnor. Man kan således ej rekommendera behandlingen under graviditet. Det finns dock flera fall av kvinnor med biologisk behandling som genomgått en helt normal graviditet trots att de fått behandlingen under graviditeten.

Om man planerar att bli gravid eller blir gravid under behandling med biologiska läkemedel ska man kontakta sin gastroenterolog för diskussion om hur behandlingen ska se ut under graviditeten. I de flesta fall kan man göra uppehåll med medicineringen under graviditeten och sedan om det behövs starta upp behandlingen igen i ett senare skede.

Det bästa är att vänta med att försöka bli gravid tills man uppnått remission (inflammationsfrihet) som resultat av behandlingen och sedan planera medicinering utifrån det individuella fallet.

Med vänlig hälsning
Perjohan Lindfors
Gastroenterolog