Ställ en fråga

Vill du ha ett personligt svar på en fråga som rör inflammatorisk tarmsjukdom som t ex Crohns sjukdom eller ulcerös kolit, kan du här ställa en fråga och få svar från någon av våra fyra experter. Svar på din fråga får du inom cirka 3 veckor. Var beredd på att din fråga kan komma att publiceras om den bedöms vara av allmänt intresse.

Ställ en fråga

Tar uppemot tio mediciner om dagen, är det bra?

Jag lider av Crohns sjukdom och IBS. Jag har framför allt problem med smärta i magen, mår illa, har diarréer, kan knappt äta, lever mer eller mindre på näringsdrycker från apoteket (5 Fortimel om dagen i stället för mat). Får heller inte i mig tillräckligt med vätska, mår illa av allt, har kräkts fyra dar i rad, har huvudvärk varje dag, har tagit minst två paracetamol om dagen de senaste månaderna (även mot magsmärtan) plus papaverin mot kramperna.

Jag börjar oroa mig för hur min lever ska klara all denna medicinering. Har också mesalazin, metoklopramid, loperamid, omeprazol m.m.

Vad ska jag göra? Detta med magen tar knäcken på mig.

Förtvivlad Anna


Hej Anna
Det låter som om din situation är riktigt besvärlig. Du har både diagnosen IBS och Crohns sjukdom och har mediciner för båda tillstånden. Ibland blir det aktuellt med många mediciner för att få bukt med symtom, men man bör alltid se till att bara använda mediciner som är nödvändiga och som man verkligen har nytta av. Jag tycker att du ska ta upp din oro över dina mediciner med din ansvariga läkare, så kan ni gå igenom din medicinlista och överväga om din nuvarande behandling är bra, eller om ni kan göra några justeringar.

Med vänlig hälsning
Perjohan Lindfors
Gastroenterolog