Ställ en fråga

Vill du ha ett personligt svar på en fråga som rör inflammatorisk tarmsjukdom som t ex Crohns sjukdom eller ulcerös kolit, kan du här ställa en fråga och få svar från någon av våra fyra experter. Svar på din fråga får du inom cirka 3 veckor. Var beredd på att din fråga kan komma att publiceras om den bedöms vara av allmänt intresse.

Ställ en fråga

Ska man undvika ibuprofen vid Crohns sjukdom?

Vilka mediciner ska man undvika att ta vid Crohns sjukdom, så att man inte skadar tarmen ytterligare? Paracetamol ska visst fungera men inte ibuprofen? Stämmer det?

Marianne


Hej Marianne
Ibuprofen hör till gruppen NSAID, som kan påverka slemhinnan i mag-tarmkanalen negativt. Detta är ej fallet med paracetamol, som ej har sådan påverkan på slemhinnorna.

Har man inflammatorisk tarmsjukdom som Crohn, kan tarmen bli irriterad av NSAID och ibland påverka sjukdomen negativt. Detta gäller framförallt om man medicinerar regelbundet med NSAID eller tar stora doser.

Det kan gå bra med enstaka doser NSAID trots att man har Crohns sjukdom, men man bör i sådana fall först rådgöra med sin gastroenterolog. Om paracetamol fungerar lika bra mot den aktuella smärtan/värken bör man välja denna medicin i första hand.

Med vänlig hälsning
Perjohan Lindfors
Gastroenterolog