Ställ en fråga

Vill du ha ett personligt svar på en fråga som rör inflammatorisk tarmsjukdom som t ex Crohns sjukdom eller ulcerös kolit, kan du här ställa en fråga och få svar från någon av våra fyra experter. Svar på din fråga får du inom cirka 3 veckor. Var beredd på att din fråga kan komma att publiceras om den bedöms vara av allmänt intresse.

Ställ en fråga

Ska jag använda läkemedel mot Crohns sjukdom?

Hej,
Av de som får Crohns sjukdom är det ca hälften som har en lindrig sjukdom och de klarar sig i långa perioder helt utan besvär och behöver därför inte heller medicinsk behandling.

Man har däremot sett att ca 30 % av patienterna har en mer kroniskt, aktiv sjukdom som kräver mer intensiva insatser för att få sjukdomen under kontroll. Kortisontabletter brukar många gånger vara förstahandsmedel vid de akuta skoven/anfallen, men det har ingen skyddande effekt på sikt mot återfall.

Är sjukdomen mer kroniskt aktiv brukar man som läkare använda sk immundämpande läkemedel som azatioprin eller den nya generationens läkemedel med TNF-hämmare, som mer effektivt bromsar den kroniska inflammationen i tarmen både akut och som skydd mot återfall.

Med vänlig hälsning
Perjohan Lindfors
Gastroenterolog