Ställ en fråga

Vill du ha ett personligt svar på en fråga som rör inflammatorisk tarmsjukdom som t ex Crohns sjukdom eller ulcerös kolit, kan du här ställa en fråga och få svar från någon av våra fyra experter. Svar på din fråga får du inom cirka 3 veckor. Var beredd på att din fråga kan komma att publiceras om den bedöms vara av allmänt intresse.

Ställ en fråga

Operera bort trång tarm?

Hej!
Jag har Crohn och fick diagnosen för ca ett halvår sen. Jag har haft problem med att det varit trångt i slutet av tunntarmen och har gjort koloskopi två gånger där läkaren vidgat det trånga området. Sist var det bara öppet 3 mm men då tror jag han lyckades vidga det ordentligt. Nu har jag börjat få ont i magen på samma ställe som innan, till höger strax under naveln. Det känns som någon nyper till inne i magen och gör bara ont korta stunder. Kan det tyda på att det är trångt igen? Det var bara 1,5 månader sen jag gjorde min senaste koloskopi. Vad jag har förstått kan det bli tal om att operera bort den biten av tarmen om det blir för trångt igen. Hur jobbig är den sådan operation? Hur mår man efter operationen? Hur lång tid tar det att återhämta sig? Kommer jag behöva vara borta från mina studier länge?

Vänliga hälsningar
Sofie


Hej Sofie,
Inflammationsorsakad trängsel i övergången mellan tunn- och tjocktarm (så kallad stenos) är något som är ganska vanligt om man har Crohns sjukdom i detta område. Ofta går denna stenosering att behandla med endoskopisk ballongdilatation. Om stenosen snabbt återkommer (som i ditt fall) så är det ofta den bästa lösningen att operera bort det trånga området. I många fall så är detta ett ganska begränsat ingrepp och man är ganska snabbt i farten igen. Man kan behöva tillbringa några dagar på sjukhuset efter operationen och kanske 1-2 veckors sjukskrivning efter detta beroende på vad man arbetar med. Då du studerar så antar jag att du ganska snabbt kan komma igång med studierna igen efter ingreppet.

Med vänlig hälsning
Perjohan Lindfors
Gastroenterolog