Ställ en fråga

Vill du ha ett personligt svar på en fråga som rör inflammatorisk tarmsjukdom som t ex Crohns sjukdom eller ulcerös kolit, kan du här ställa en fråga och få svar från någon av våra fyra experter. Svar på din fråga får du inom cirka 3 veckor. Var beredd på att din fråga kan komma att publiceras om den bedöms vara av allmänt intresse.

Ställ en fråga

När ska jag sluta med medicinering inför planerad graviditet?

Hej! Jag är 25 år och har slutat med p-piller för ett halvår sedan därför att min barnmorska inte ville skriva ut mer. Hon ville att jag skulle ta kontakt med en läkare för att avgöra om det är bra för mig att äta p-piller. Jag har Crohns, min mamma har haft hjärtinfarkt och min syster hade bröstcancer när hon var 35 år. Barnmorskan rekommenderade mig därför att sätta in en kopparspiral, men det har jag inte gjort.

Nu har jag träffat en kille som vill skaffa barn med mig om något år, och då känns det onödigt att sätta in en spiral. Jag äter klomipramin, mesalazin, loperamid och får hydroxokobalamininjektion var tredje månad. Min läkare sa att jag måste sluta med klomipramin när jag vill bli gravid. Men ska jag sluta med den redan nu, för att vi kanske vill skaffa barn om ett år? Eller ska jag vänta? Jag är rädd för att jag inte kan bli gravid, att barnet får Crohns och att jag kommer att bli jättesjuk när jag är gravid om jag inte äter klomipramin, som har gjort min vardag till en bra vardag. Det snurrar många frågor i mitt lilla huvud. Hoppas du kan lugna ner mig.

Madelene


Hej Madelene,
Dina tankar och funderingar kring en graviditet är fullt normala. Det är inte konstigt att frågor dyker upp, som t.ex. kan jag få barn? Eller kommer mitt barn att få den sjukdom jag bär på? Om du är orolig över ärftligheten med Crohns sjukdom tycker jag att du skall kontakta din läkare.

Vad det gäller medicinering med klomipramin har jag konsulterat en läkare och hans rekommendationer var att du skulle sluta med klomipramin först när ni har oskyddat samlag och försöker bli gravida. Beroende på vilka doser du har, skall du trappa ned klomipraminen och inte sluta helt med en gång. Jag förstår din oro över att du skall må sämre när du slutar med medicineringen. Hör med din gynekolog om man kan rekommendera ett annat läkemedel under graviditeten.

Det är viktigt att du mår så bra som möjligt.

Med vänlig hälsning
Ann-Charlotte Eliasson
Sexolog

Hej Madelene
Det finns enstaka rapporter om möjligt samband mellan skador på foster och klomipraminmedicinering. Dessa samband är relativt oklara men man brukar rekommendera att man om möjligt sätter ut medicinen om man planerar att bli gravid. Om det finns starka individuella skäl att fortsätta med medicineringen kan detta övervägas i samråd med behandlande läkare. Om man fortsätter med medicinen så ska man ändå alltid vara utan medicinen under graviditetens sista 8 veckor, så att barnet inte blir abstinent vid födseln. Det bästa rådet jag kan ge är att du i samråd med din läkare långsamt börjar trappa ner klomipraminmedicineringen. I de flesta fall går detta utmärkt och man kan bli gravid utan oro för skador på barnet.

Med vänlig hälsning
Perjohan Lindfors
Gastroenterolog