Ställ en fråga

Vill du ha ett personligt svar på en fråga som rör inflammatorisk tarmsjukdom som t ex Crohns sjukdom eller ulcerös kolit, kan du här ställa en fråga och få svar från någon av våra fyra experter. Svar på din fråga får du inom cirka 3 veckor. Var beredd på att din fråga kan komma att publiceras om den bedöms vara av allmänt intresse.

Ställ en fråga

Min medicin hjälper inte längre

Hej, jag har nu ätit azatioprin i snart tre månader, och de har fungerat bra fram till för två veckor sedan, då jag fick tillbaka diarrén och blödningarna. Jag får inte behålla maten, utan den kommer upp igen, har även väldigt ont i magen när jag rör på mig. Brukar det vara så? Jag får inget klokt svar av min läkare.

Evelina


Hej Evelina
Azatioprin används som förebyggande medicinering som minskar risken för att inflammationen i tarmen ska återkomma (ett skov). Ibland återkommer inflammationen trots denna behandling, och man kan behöva tilläggsbehandling (t.ex. en kortisonkur) för att minska inflammationen. Man kan sedan överväga att justera azatioprin-dosen för att få en bättre förebyggande effekt och minska risken för framtida skov.

Man bör således nu överväga om dina symtom beror på ett nytt skov.

Med vänlig hälsning
Perjohan Lindfors
Gastroenterolog