Ställ en fråga

Vill du ha ett personligt svar på en fråga som rör inflammatorisk tarmsjukdom som t ex Crohns sjukdom eller ulcerös kolit, kan du här ställa en fråga och få svar från någon av våra fyra experter. Svar på din fråga får du inom cirka 3 veckor. Var beredd på att din fråga kan komma att publiceras om den bedöms vara av allmänt intresse.

Ställ en fråga

Måste man förr eller senare alltid operera?

Hej!
Jag har Crohns sjukdom och mina frågor är många: Ökar risken för cancer om man har Crohns? Om man blir behandlad med cellgift, är det väldigt skadligt för kroppen, det är ju inga hälsosamma grejer..? Om man går på cellgiftsbehandling, hur lång tid gör man det? Orkar man jobba eller bör man vara sjukskriven under medicineringen? Stämmer det att man förr eller senare får operera? Vad är anledningen till att man skall överväga normal förlossning om man har Crohns, blir man trött och slö under tiden man behandlas?

Amanda


Hej Amanda
Här kommer svar på dina frågor.

1. Om man har utbredd Crohns sjukdom i tjocktarmen så finns det en viss riskökning för tjocktarmscancer. Om man har en sådan utbredning brukar man undersöka tarmen med koloskopi vartannat år för att upptäcka tidiga cellförändringar. Riskökningen kommer efter ca 8-10 års sjukdom så det räcker att starta upp dessa övervakningskoloskopier vid denna tidpunkt.

2. De "cellgifter", dvs immunomodulerande läkemedel, som används vid Crohns sjukdom är säkra och effektiva preparat. Denna typ av läkemedel används mer och mer vid Crohns sjukdom just av dessa skäl. Om man ska behandlas med läkemedel ur denna grupp kontrolleras blodprover med jämna intervaller för att se att man tål läkemedlet och att allt står väl till i kroppen. Det är betydligt mer belastande/större risker för kroppen att påverkas av en dåligt behandlad Crohns sjukdom än av immunomodulerande läkemedel.

3. Om det finns skäl till behandling med immunomodulerande läkemedel planerar man för en långtidsbehandling. Man kan, om man mått bra en längre tid och har önskemål om detta, sätta ut läkemedlet och följa förloppet. Om det uppstår ny inflammation kan man återinsätta läkemedlet. De flesta är dock så nöjda med sin behandling att de inte vill sluta med läkemedlet. Denna fråga får man bedöma i varje individuellt fall.

4. Man kan jobba och leva helt som vanligt under medicinering med immunomodulerande läkemedel.

5. Det stämmer inte att man alltid måste operera vid Crohns sjukdom. Målet med dagens medicinska behandling är bl a just att man inte ska behöva operera.

6. En normal vaginal förlossning är alltid att föredra, också om man har Crohns sjukdom. Detta får förstås övervägas i varje individuellt fall och jag tycker att man ska gå på specialistmödravården vid graviditet om man har Crohns sjukdom.

7. Man brukar inte bli trött och slö under behandling med immunomodulerande läkemedel.

Med vänlig hälsning
Perjohan Lindfors
Gastroenterolog