Ställ en fråga

Vill du ha ett personligt svar på en fråga som rör inflammatorisk tarmsjukdom som t ex Crohns sjukdom eller ulcerös kolit, kan du här ställa en fråga och få svar från någon av våra fyra experter. Svar på din fråga får du inom cirka 3 veckor. Var beredd på att din fråga kan komma att publiceras om den bedöms vara av allmänt intresse.

Ställ en fråga

Magkramper i 12 år. Varför?

Hej, jag är 44 år och har haft Crohns sjukdom sedan jag var liten. Då jag var 17 år opererade jag bort en bit tunntarm och halva tjocktarmen. Jag har bara ytterst lite inflammation i dag. Jag gör koloskopi med jämna mellanrum. Jag äter 2x3 tabletter loperamid varje dag för att hålla diarréerna under kontroll. Ibland får jag så fruktansvärt ont i magen. Det är som knivar i tarmarna. Det kommer som en stark smärta kanske var tredje minut som en kniv in i magen. Det kan hålla på i 1-6 timmar. Sen går det plötsligt över. Är det något jag ätit? I dag åt jag en apelsin några timmar innan magkrampen satte in. Jag har haft dessa besvär i ca 12 år. Vad beror de på?

Vänliga hälsningar Anna


Hej Anna
Man kan tänka sig flera anledningar till dina magknip.

1. Ibland finns det en förträngning i tunntarmen, eller i "skarven" efter din operation som i vissa lägen (t.ex. efter viss kost) kan ge magknip. En sådan förträngning brukar man se vid koloskopi eller vid någon form av tunntarmsröntgen och en sådan förträngning kan man ibland vidga med en ballong via koloskopi så att symtomen försvinner.

2. När man har opererat bort den sista delen av tunntarmen kan man efter operationen få svårt att återuppta de fria gallsalterna i tunntarmen. Detta leder till så kallad sekundär gallsaltmalabsorption som ger symtom i form av diarréer. Om man behandlar med loperamid, som ju har som effekt att det "bromsar" tarmens rörelsemönster, kan man få magknip som biverkan. Man kan då i stället behandla detta tillstånd med läkemedel som binder upp de fria gallsalterna och på så sätt tar bort orsaken till diarréerna utan att ge magknip. Det finns preparat som intas 1-3 ggr/dag i form av ett pulver som man löser upp i vatten.
Du kan diskutera ovanstående med din ansvariga läkare.

Med vänlig hälsning
Perjohan Lindfors
Gastroenterolog