Ställ en fråga

Vill du ha ett personligt svar på en fråga som rör inflammatorisk tarmsjukdom som t ex Crohns sjukdom eller ulcerös kolit, kan du här ställa en fråga och få svar från någon av våra fyra experter. Svar på din fråga får du inom cirka 3 veckor. Var beredd på att din fråga kan komma att publiceras om den bedöms vara av allmänt intresse.

Ställ en fråga

Ledvärk av Crohns sjukdom?

Jag har haft diagnosen Crohns sjukdom i ca 4 år och behandlas sedan 6 månader med ett immundämpande läkemedel med cellhämmande effekt. Har nu börjat känna obehag och smärta i handleder och andra leder och minns att Crohns sjukdom har en koppling till reumatism. Stämmer det, och ska man i så fall kolla upp det, eller borde det synas i de blodtester jag tar en gång i månaden (pga medicinen). Har också enormt mycket utslag i huden runt hals, nacke och ansikte. Är det vanligt? Tack så hemskt mycket på förhand.

Louise


Hej Louise
Crohns sjukdom kan mycket riktigt ibland ge besvär från leder, både svullnad och ömhet kan förekomma. Har man stora problem så brukar det vara av värde att få träffa en reumatolog för bedömning och ställningstagande till ev. behandling. Men din immundämpande medicin kan också ge biverkningar i form av led- och muskelvärk, så det är svårt att i ditt fall ge klart besked i frågan. De prover man kontrollerar vid din typ av medicinering säger ingenting om dina ledproblem.
Hudutslag kan också vara biverkan av din medicinering men detta är inte så vanligt. Ta upp dina frågor med din ansvariga läkare för att få närmare besked.

Med vänlig hälsning
Perjohan Lindfors
Gastroenterolog