Ställ en fråga

Vill du ha ett personligt svar på en fråga som rör inflammatorisk tarmsjukdom som t ex Crohns sjukdom eller ulcerös kolit, kan du här ställa en fråga och få svar från någon av våra fyra experter. Svar på din fråga får du inom cirka 3 veckor. Var beredd på att din fråga kan komma att publiceras om den bedöms vara av allmänt intresse.

Ställ en fråga

Kortare livslängd vid Crohns sjukdom?

Hej, fick diagnosen Crohns sjukdom för 11 år sedan, men som blivit sämre med åren. Har nu blivit insatt på kortison. Min fråga är om man får kortare livslängd av Crohns samt vilka är följdsjukdomarna?

mvh Anna


Hej Anna
Crohns sjukdom är en kronisk inflammatorisk tarmsjukdom som ofta kräver livslång medicinsk behandling. Målet med behandlingen är förstås att patienten ska ha så lite symtom som möjligt men det är också viktigt att men behandlar så effektivt så att inflammationen i tarmen är inaktiv (i remission) . Man försöker alltså hitta en långsiktig underhållsbehandling som uppfyller dessa mål så väl som möjligt. Trots detta kan inflammationen ibland blossa up (skov) och man kan behöva t.ex. tillfällig kortisonbehandling för att minska på den inflammatoriska aktiviteten. Om detta sker ofta bör man förstärka underhållsbehandlingen.

Livslängden påverkas inte om man har en välbehandlad Crohns sjukdom. Ibland kan man vid Crohns få besvär med fistlar (falska gångar mellan tarm och hud eller andra organ) samt strikturer (trånga partier i tarmen). Dessa tillstånd uppträder bara hos en del av patienterna med Crohns sjukdom och kan behöva särskild behandling. Vissa får också problem med leder, hud och ögon.

Med vänlig hälsning
Perjohan Lindfors
Gastroenterolog