Ställ en fråga

Vill du ha ett personligt svar på en fråga som rör inflammatorisk tarmsjukdom som t ex Crohns sjukdom eller ulcerös kolit, kan du här ställa en fråga och få svar från någon av våra fyra experter. Svar på din fråga får du inom cirka 3 veckor. Var beredd på att din fråga kan komma att publiceras om den bedöms vara av allmänt intresse.

Ställ en fråga

Kan min proktit övergå till Crohns?

Hej!
Fick konstaterat att jag har proktit för ett år sedan, fick det när jag slutade röka. Nu har jag fått lite olika besvär, ett år senare. Det är plötslig illamående och feber samt att jag känner att min mage längst ner till höger rör på sig eller låter konstigt. Detta varar i 1 timme sedan blir det normalt igen. Jag känner mig även uppblåst i magen ofta nu förtiden. Testade att börja röka igen och då blev min proktit bättre, känner inte samma tryck längre. Men jag undrar varför får jag detta? Och kan min proktit övergå till Crohns och vad är risken för detta? Har ca 5 inflammation i ändtarmen.

Mvh Johan


Hej Johan
Den typ av tarminflammation som ibland kan starta vid rökstopp är ulcerös colit eller proktit (inflammation av ändtarmen). Symtomen vid proktit är framförallt blödning och täta trängningar.

Jag antar att man när proktitdiagnosen ställdes gjorde en endoskopisk undersökning av hela din tjocktarm (coloscopi) och att man då bara såg inflammationen längst ner i ändtarmen, detta är det typiska fyndet vid proktit.

Man kan också ha proktit av Crohntyp men detta är betydligt ovanligare och man ser då ofta fler områden i tarmen som är inflammerade när diagnosen ställs.

Eftersom du har nytillkomna symtom så bör du informera din läkare om detta – så att denna kan ta ställning till om t.ex. en ny coloscopi kan vara lämplig.

För att skilja på ulcerös colit/proktit och Crohns sjukdom brukar man förutom skillnader i utbredningen av inflammationen också ha hjälp av provtagning och mikroskopisk undersökning av slemhinnan.

Man vet inte varför rökstopp ibland kan utlösa ulcerös colit/proktit och hos de flesta hjälper det inte att börja röka igen men det finns säkert undantag.

Med vänlig hälsning
Perjohan Lindfors
Gastroenterolog