Ställ en fråga

Vill du ha ett personligt svar på en fråga som rör inflammatorisk tarmsjukdom som t ex Crohns sjukdom eller ulcerös kolit, kan du här ställa en fråga och få svar från någon av våra fyra experter. Svar på din fråga får du inom cirka 3 veckor. Var beredd på att din fråga kan komma att publiceras om den bedöms vara av allmänt intresse.

Ställ en fråga

Kan min IBS egentligen vara Ulcerös kolit?

Hej!
Jag är en man i 32 års ålder som har fått diagnosen IBS, min far har Ulcerös kolit vilket gör risken större att även jag skulle få Ulcerös kolit. Mina problem började för 4 år sen vilket då var blodig diarré och magsmärtor i perioder (höll i sig i ett par veckor åt gången). Efter 1 år (i samband med barn) så gick problemet över till att vara konstant. Sjukvården har genomfört 2 koloskopi, 1 gastroskopi samtliga med provtagning, CT-röntgen och en hel del prover varpå man konstaterar att blodet troligen kommer från en spricka (vilket verkar stämma då det slutat för några år sen) och då inga fynd/inflammation funnits så har diagnosen blivit IBS.

Idag har jag följande problem :
‐ Mer eller mindre konstant svullen och smärtsam mage
- Diarré och yrsel när skoven är som värst
‐ Mer eller mindre konstant illamående och små uppstötningar
‐ Problemet blir mycket värre när jag inte följer mitt dagliga schema, ex om man ska bort på middag eller åka en sväng till storstaden.
‐ Skoven kommer med någon veckas mellan rum och sitter i allt från par dagar till någon månad.
‐ Under skov blir rygg och axlar stela vilket leder till andra problem.
‐ Oftast vaknar jag utan magsmärtor på morgonen men det tar inte många minuter innan de är igång.
‐ Jag ser inte att maten gör någon större skillnad på tillståndet (har provat utesluta vissa typer av mat/dryck).

Har aldrig rökt eller snusat, dricker inte heller kaffe. Jag har provat 3 olika antidepressiva på låg dos där amitriptylin har visat sig göra störst skillnad även om det är blygsamt. Nackdelen är biverkningar som nästan är värre. Idag tar jag ingen medicin alls. Mitt magbesvär ställer verkligen till det i mitt liv och gör att jag har blivit mycket osocial. Frågan är om det kan vara Ulcerös kolit jag trots allt har? Enligt en artikel i kvällspressen så kan kortison hjälpa? Är detta värt att prova i mitt fall? Har du några andra förslag som kan öka min livskvalité? Tacksam för din insats!
Mvh J


Hej,
Eftersom du är noggrant utredd just för att utesluta inflammatorisk tarmsjukdom (t.ex. ulcerös colit) så tycker jag inte att du ska oroa dig för att du har fått fel diagnos. Typiskt för IBS-symtom är att besvären kommer och går. I vissa perioder är symtomen besvärligare och i perioder mår man bättre. Du har fått behandling med antidepressiva läkemedel i lågdos vilket i många fall hjälper till att minska känsligheten i tarmkanalen (ta bort luft) och på så vis minska symtomen. Det är också viktigt att äta regelbundet, undvika att äta för fort och för stora portioner vilket kan leda till ökade besvär. Du beskriver att du ofta får mer besvär när du avviker från dina rutiner vilket är vanligt. Regelbunden motion är också viktigt för att minska symtomen. När det gäller den medicinska behandlingen så får man prova sig fram. Du beskriver att du har haft viss effekt när sådan behandling provats så det kanske är klokt att prova ytterligare preparat för att se om något kan hjälpa dig att minska dina symtom utan att du får för mycket biverkningar. Psykologisk behandling t.ex. KBT eller hypnosterapi kan fungera väl men tyvärr finns sådan behandling bara att tillgå i vissa delar av landet. Andra tekniker som t.ex. yoga kan vara till nytta för att lära sig slappna av djupt men där finns det inte så starka vetenskapliga belägg. Jag tycker att du ska söka upp din doktor igen för att diskutera vad som ytterligare kan göras för att minska dina symtom.

Med vänlig hälsning
Perjohan Lindfors
Gastroenterolog