Ställ en fråga

Vill du ha ett personligt svar på en fråga som rör inflammatorisk tarmsjukdom som t ex Crohns sjukdom eller ulcerös kolit, kan du här ställa en fråga och få svar från någon av våra fyra experter. Svar på din fråga får du inom cirka 3 veckor. Var beredd på att din fråga kan komma att publiceras om den bedöms vara av allmänt intresse.

Ställ en fråga

Kan man söka en dietist själv eller få en "remiss" från sin läkare?

Hej!
Min sambo har lidit av symtom från Crohns sen hon var 14 och våren 2011 fick hon sin diagnos att hon har Crohns, idag 21 år gammal. Nu är hon höggravid och har gått in i ett ca 2 veckor långt skov. Förhoppningsvis är hon på bättringsväg nu men det jag tycker är konstigt är att många pratar om att de träffat en dietist och mår bättre efter det. Fråga 1. Vart ska man vända sig för att kanske få en bättre lösning på hennes sjukdom, kan man söka en dietist själv eller ska hon få en "remiss" från hennes läkare? Fråga 2. Finns det någonting som man vet påverkar Crohns, mat, problem så som stress, dålig sömn etc. Fråga 3. Finns det någonstans som jag som närstående kan vända mig för att "få hjälp"? Någon att prata med så jag vet hur jag ska reagera bättre i vissa situationer när det blir "problem med magen". Jättetacksam för svar.

Mvh Johan


Hej Johan
Vid omhändertagandet av inflammatorisk tarmsjukdom (IBD), t.ex. Crohns sjukdom är dietistkontakt en viktig del. Alla kliniker som arbetar med behandling av IBD har tillgång till dietist. Hos en vuxen patient behövs dock oftast medicinsk behandling för att bromsa inflammationen vid skov och underhållsbehandling för att förebygga nya skov.

1/ Prata med din sambos ansvariga gastroenterolog så kan han/hon säkert skriva en remiss till dietist
2/ Vad gäller övriga livsstilsfaktorer så kan t.ex. stress ibland påverka sjukdomen negativt och speciellt under ett skov är det viktigt med lugn och ro samt ha regelbundna matvanor och god sömn
3/ Som anhörig kan man få bra hjälp, information mm via Mag-Tarmförbundet (www.magotarm.se). Du kan gå in på deras hemsida för mer info. Ofta finns det också möjlighet att få stöd och råd av den IBD-ansvariga sjuksköterskan på den mottagning som har hand om din sambos vård.

Med vänlig hälsning
Perjohan Lindfors
Gastroenterolog