Ställ en fråga

Vill du ha ett personligt svar på en fråga som rör inflammatorisk tarmsjukdom som t ex Crohns sjukdom eller ulcerös kolit, kan du här ställa en fråga och få svar från någon av våra fyra experter. Svar på din fråga får du inom cirka 3 veckor. Var beredd på att din fråga kan komma att publiceras om den bedöms vara av allmänt intresse.

Ställ en fråga

Kan man inte få prova ny medicin om man är dålig?

Hej! Jag är en kvinna på 57 år som har ulcerös kolit sedan 43 år. Mina problem med magen är svåra – diarréer, uppblåst mage, kramper, slem, gaser med avföring... Den enda medicin jag har är loperamid. Jag har också prövat många lätta mediciner som sulfasalazin, som jag åt i 30 år, därefter mesalazin, balsalazid, olika suppar, skum m.m. Azatioprin fungerade inte på grund av leverprover som var för höga.

Finns det inte något annat som hjälper bättre än loperamid? Jag känner mig kränkt av läkaren, som inte tar mina besvär på allvar. Ska mitt liv behöva vara så här? Vad ska jag göra för att få må bättre? Jag skulle vilja komma till någon annan läkare inom detta område. På sjukhuset jag nu går på får jag olika läkare hela tiden.

En gång hade jag turen att träffa en läkare som var här uppe en kort period. Han tyckte inte att min behandling var rätt, utan talade om för mig vad som var tänkbart. Men min ordinarie läkare blev sur på mig när jag nämnde det. Hur ska jag bära mig åt?

Ulla


Hej Ulla
Tråkigt att höra att du inte mår bra! När det gäller behandling av ulcerös kolit så eftersträvar man att behandla inflammationen så effektivt att man har så lite kvarvarande inflammation och symtom som möjligt.

Du har just nu endast symtomlindrande behandling för dina diarréer, och ingen antiinflammatorisk behandling. I ditt fall tycker jag att man ska överväga en koloskopi för bedömning av inflammationen i tjocktarmen. Om det finns aktiv inflammation så bör man överväga annan antiinflammatorisk behandling.

Vilken behandling som bör ges måste övervägas i det individuella fallet utifrån grad och utbredning av inflammationen. Om det inte ses någon inflammation vid koloskopin får annan orsak till symtomen övervägas.

Om man inte är nöjd med sin läkarkontakt kan man alltid be om en "second opinion" hos annan läkare.

Med vänlig hälsning
Perjohan Lindfors
Gastroenterolog