Ställ en fråga

Vill du ha ett personligt svar på en fråga som rör inflammatorisk tarmsjukdom som t ex Crohns sjukdom eller ulcerös kolit, kan du här ställa en fråga och få svar från någon av våra fyra experter. Svar på din fråga får du inom cirka 3 veckor. Var beredd på att din fråga kan komma att publiceras om den bedöms vara av allmänt intresse.

Ställ en fråga

Kan man ha högt calprotectinvärde utan att ha en tarmsjukdom?

Hejsan!
Har en liten fråga. Det är så att jag väntar att få komma till koloskopiundersökning för att titta hur tarmen ser ut. Hade ett kalprotektin på 450, men mår inte dåligt för övrigt. Brukar vara blandad avföring jag har, både hårt och löst, mest åt det lösa hållet men inte diarré. Har inget blod i avföringen har kollat det, har aldrig ont i magen, bara lätt illamående till och från. Brukar vara gasig ofta, men inget jag tycker är jobbigt. Brukar faktiskt känna av illamåendet mest i samband innan mens och under mens. Har ingen i släkten familjen som har ngn kronisk tarmsjukdom och har aldrig sprungit på toa flera ggr per dag, går endast en gång per dag ibland inte ens varje dag. Min fråga är, kan man ha högt kalprotektin utan att ha ngn tarmsjukdom?


Hej,
Calprotectinvärdet kan vara högt utan att det föreligger inflammatorisk tarmsjukdom (IBD) men det är alltid viktigt att följa upp ett förhöjt värde med en coloscopiundersökning för att få svar på frågan om IBD föreligger.

Med vänlig hälsning
Perjohan Lindfors
Gastroenterolog