Ställ en fråga

Vill du ha ett personligt svar på en fråga som rör inflammatorisk tarmsjukdom som t ex Crohns sjukdom eller ulcerös kolit, kan du här ställa en fråga och få svar från någon av våra fyra experter. Svar på din fråga får du inom cirka 3 veckor. Var beredd på att din fråga kan komma att publiceras om den bedöms vara av allmänt intresse.

Ställ en fråga

Kan man dö av skov?

Hej!
Först måste jag säga att er hemsida är kanonbra! Jag är en medelålders man som har levt med Crohns sjukdom nu i två år, och det har varit rätt dramatiskt för mig, med bland annat flera operationer och sjukhusvistelser.

När allt lugnade ner sig fick jag biologisk behandling som gjorde att jag mådde mycket bättre och gick upp till en normal vikt. Har några frågor jag tänkt på rätt mycket, hoppas ni kan svar på dessa och kanske de hjälper någon annan.

1. Sist jag fick ett skov så mådde jag otroligt dåligt, eftersom det kom så fort! Min fråga är, kan man dö av ett skov? Och, kan man dö av tarmoperationer?

2. Jag står på biologisk behandling med gott resultat. Min medicinläkare säger att om jag ska skaffa barn så finns det ingen forskning på om det skulle påverka det eventuella fostret när en man har tagit medicinen. Så jag fick tipset att avbryta den biologiska behandlingen om jag planerar att skaffa barn. Tydligen kan kvinnor fortsätta med behandlingen. Frågade på Apoteket men de sa att jag skulle kontakta tillverkaren. Hur ställer ni er till min fråga?

3. Har också en kontroversiell fråga och jag skulle gärna vilja få ett svar utan några moraliska aspekter. Har sett forskningsresultat från USA om att cannabis skulle vara bra för Crohns sjukdom. Jag röker inte själv cannabis, är bara intresserad av vad en läkare från Sverige säger om cannabis och Crohns sjukdom, rent medicinskt.

Robert


Hej Robert, roligt att höra att du uppskattar vår hemsida! Här kommer svar på dina frågor:

1. Inflammatorisk tarmsjukdom (t.ex. Crohn) kan ibland vara ett mycket allvarligt tillstånd som kräver snabba medicinska och/eller kirurgiska insatser. All potent medicinering och större kirurgi är förenad med vissa risker, men med dagens metoder är risken att avlida av komplikationer till sådan behandling extremt liten. Vid symtom på ett skov är det viktigt att man snabbt kontaktar sin läkare för utvärdering och ställningstagande till eventuell tilläggsbehandling, så att man bromsar upp den ökade inflammatoriska aktiviteten så snabbt som möjligt. Risken att bli riktigt allvarligt sjuk minskar betydligt om man inte går obehandlad med svåra symtom under lång tid.

2. Medicinering vid planerade försök att bli gravid rekommenderas ännu inte för kvinnor även om det finns ett flertal helt normala graviditeter rapporterade vid användande av biologiska läkemedel. För män finns inga sådana rekommendationer.

3. Det har under de senaste åren kommit en del rapporter om att vissa ämnen i cannabis kan påverka inflammationen vid Crohns sjukdom positivt, man tror att dessa ämnen kan stärka tarmens barriärfunktion och på så vis minska inflammationen. Fler och större studier behövs för att bevisa denna tes och man kan i dagsläget inte rekommendera sådan behandling.

Med vänlig hälsning
Perjohan Lindfors
Gastroenterolog