Ställ en fråga

Vill du ha ett personligt svar på en fråga som rör inflammatorisk tarmsjukdom som t ex Crohns sjukdom eller ulcerös kolit, kan du här ställa en fråga och få svar från någon av våra fyra experter. Svar på din fråga får du inom cirka 3 veckor. Var beredd på att din fråga kan komma att publiceras om den bedöms vara av allmänt intresse.

Ställ en fråga

Kan man använda TNF-hämmare ända till de 2 sista månaderna i graviditeten?

Hej!
Har lite funderingar kring graviditet och medicinerna jag äter. Jag är en tjej på snart 19 år och har haft Crohns i ca 2 1/2 år nu och äter metotrexat och behandlas med TNF-hämmare. Jag och min sambo vill nu skaffa barn och känner oss redo för det men jag har läst så mycket olika ang metotrexat, vissa säger att man ska vänta 2 menstruationer och andra säger att man ska vänta 3 månader upp till 1,5 år men vad ska jag gå efter? Och angående behandling med TNF-hämmare så var jag på en föreläsning för ett tag sedan och då sa dom att i dagens forskning har de kommit fram till man kan använda TNF-hämmare ända till de 2 sista månaderna i graviditeten, stämmer detta?

Tacksam för svar!

Hej
Metotrexat får inte ges under graviditet eftersom det finns risk för missbildningar hos barnet. Läkemedelsverket och Svensk Reumatologisk Förening (SRF) som gått igenom de vetenskapliga data som finns rekommenderar att vänta minst 3 månader efter behandlingens avslutande innan man börjar försöka bli gravid (således ska man ha ett säkert preventivmedel under denna tid). SRF rekommenderar också tillskott av 2,5 mg folsyra (ett B-vitamin) dagligen från det att metotrexat-behandlingen upphör och sedan under hela graviditeten.

Vad gäller TNF-hämmare så finns det inga studier gällande behandling av gravida kvinnor men det finns nu ganska många rapporterade graviditeter under sådan behandling där allt gått bra. Om behandling med TNF-hämmare skall avbrytas vid graviditet eller fortsättas måste avgöras individuellt, eftersom man måste ta hänsyn till svårighetsgraden av den sjukdom som behandlas. Läkemedelsverket rekommenderar att om möjligt sätta ut behandlingen åtminstone under de sista 3 månaderna av graviditeten.

Med vänlig hälsning
Perjohan Lindfors
Gastroenterolog