Ställ en fråga

Vill du ha ett personligt svar på en fråga som rör inflammatorisk tarmsjukdom som t ex Crohns sjukdom eller ulcerös kolit, kan du här ställa en fråga och få svar från någon av våra fyra experter. Svar på din fråga får du inom cirka 3 veckor. Var beredd på att din fråga kan komma att publiceras om den bedöms vara av allmänt intresse.

Ställ en fråga

Kan jag träna och dricka alkohol samtidigt med medicinering?

Hejsan!
Jag har drabbats av skov och har pratat med min läkare om det. Har fått 40 mg kortison om dagen. Börjar redan känna mig bättre, men min fråga är: kan jag träna med den höga dosen? Jag är nämligen lite av en träningsnarkoman och tränar alltid stenhård styrketräning. Jag känner hur det pirrar i kroppen, men samtidigt känner jag till bieffekterna. Min andra fråga är: det står inget i innehållsförteckningen om alkohol, är det ok att dricka alkohol när man tar ett kortisonpreparat?

Robin


Hej Robin
När man drabbats av ett Crohnskov och inflammationen i tarmen är aktiv, så går mycket av kroppens energi åt i denna process. Man bör då vara försiktig med hård träning, men om man orkar kan man naturligtvis träna på en lättare nivå utan maxträning.

Kortison i höga doser tillsammans med alkohol kan ge upphov till att man blir mer och annorlunda påverkad av alkoholen än vad man är van vid. Ta det därför lugnt med alkoholen under kortisonkuren och undvik att dricka dig berusad.

Med vänlig hälsning
Perjohan Lindfors
Gastroenterolog