Ställ en fråga

Vill du ha ett personligt svar på en fråga som rör inflammatorisk tarmsjukdom som t ex Crohns sjukdom eller ulcerös kolit, kan du här ställa en fråga och få svar från någon av våra fyra experter. Svar på din fråga får du inom cirka 3 veckor. Var beredd på att din fråga kan komma att publiceras om den bedöms vara av allmänt intresse.

Ställ en fråga

Kan jag fortsätta sola med Crohns och medicinering med azatioprin?

Hej!
Har precis börjat med azatioprin på grund av Crohns. Jag är en person som älskar att sola, blir alltid brun väldigt lätt och aldrig röd. Jag åker på solsemestrar 2 gånger om året. Smörjer in mig med ca 15 i solskyddsfaktor. Kan jag fortsätta med detta? Läste nämligen att det kan vara farligt att sola. Sen funderar vi på att skaffa barn inom 2 år, påverkas spermierna av azatioprin?

Mvh Fredrik


Hej Fredrik
Om man har en sådan hudtyp att man lätt blir brun och aldrig röd när man solar är hudcancerrisken generellt sätt lägre än om man lätt bränner sig. När man medicinerar med azatioprin har man ändå en något ökad risk för att utveckla hudcancer om man solar mycket och man brukar rekommendera försiktighet med intensivt solande och användning av hög solskyddsfaktor.

Du kan fortsätta med azatioprin även om ni planerar barn då det ej finns hållpunkter för att sådan medicinering påverkar fostret eller chanserna att bli gravid.

Med vänlig hälsning
Perjohan Lindfors
Gastroenterolog