Ställ en fråga

Vill du ha ett personligt svar på en fråga som rör inflammatorisk tarmsjukdom som t ex Crohns sjukdom eller ulcerös kolit, kan du här ställa en fråga och få svar från någon av våra fyra experter. Svar på din fråga får du inom cirka 3 veckor. Var beredd på att din fråga kan komma att publiceras om den bedöms vara av allmänt intresse.

Ställ en fråga

Kan jag äta Chia-frön?

Hej!
Jag har Crohns sjukdom och behandlas sedan flera år med azatioprin + TNF-hämmare. Jag undrar om jag kan ta Chia-frön? Mina kollegor tar dessa frön och säger att de har blivit både piggare o friskare. Ingen av dem har förstås Crohns…

Mvh Helena


Hej Helena!
Tack för ditt mail.
Chiafrön är relativt nytt på svenska marknaden och informationen som finns om den kommer främst från återförsäljare – var gärna lite kritisk till reklamtexternas information om produkten.

Det finns några vetenskapliga studier som ger ett visst stöd för att Chia-frön skulle kunna ha en stabiliserande effekt på blodsockret, och någon forskning som studerat effekter på blodfetter, men i övrigt inget som talar om hur de påverkar hälsan, varken för Crohnpatienter eller andra.

Fröna innehåller omega 3, kostfibrer och mineraler, och fungerar ungefär som linfrön, de sväller och bildar en geléaktig hinna när man lägger dem i vatten.

Det viktigaste är att du har en stabil grund att stå på när det gäller dina matvanor, att du får i dig allt du behöver via maten. Om du tillsammans med din dietist bedömer att så inte är fallet, bör du ta ett fullvärdigt tillskott med dagsbehovet av alla de vitaminer och mineraler som du behöver.

Om du ändå väljer att prova Chia-frön bör du starta mycket försiktigt med små mängder, och i så fall blötlägga fröna över natten innan du äter dem.

Bästa hälsningar
Kajsa Asp Jonson
Dietist