Ställ en fråga

Vill du ha ett personligt svar på en fråga som rör inflammatorisk tarmsjukdom som t ex Crohns sjukdom eller ulcerös kolit, kan du här ställa en fråga och få svar från någon av våra fyra experter. Svar på din fråga får du inom cirka 3 veckor. Var beredd på att din fråga kan komma att publiceras om den bedöms vara av allmänt intresse.

Ställ en fråga

Kan inflammation i tunntarmen övergå till cancer?

Hej!
Jag har 10 cm svullnad/inflammation i tunntarmen, nästan övergång till tjocktarmen, tagit budesonid i en månad utan bättre resultat av att svullnad ej gått ner, för en månad sedan hade jag 154 i CRP, idag 24, ska börja med prednisolon imorgon, under utredning av Crohns men ej fastställt, finns det någon risk att det kan gå över till cancer? Nu kanske jag inte gav noggrann fakta, gjort koloskopi och gastro. Svullnad i tunntarm fann dom på magnetröntgen.

Tacksam för svar.


Hej,
Jag tror precis som din läkare att man i första hand bör misstänka Crohns sjukdom i tunntarmen, för vilket du också fått behandling. Att ditt CRP-värde gått ner betyder att den inflammatoriska aktiviteten minskat när du medicinerat med budesonid. Om dina symtom ej minskat kan detta bero på att det inflammerade partiet i tarmen trots minskad inflammatorisk aktivitet fortfarande är stelt och förträngt. Man kan då som i ditt fall pröva annan antiinflammatorisk medicinering. Cancer i tunntarmen är ett ovanligt tillstånd, inflammation i tunntarmen övergår inte i cancer.

Med vänlig hälsning
Perjohan Lindfors
Gastroenterolog