Ställ en fråga

Vill du ha ett personligt svar på en fråga som rör inflammatorisk tarmsjukdom som t ex Crohns sjukdom eller ulcerös kolit, kan du här ställa en fråga och få svar från någon av våra fyra experter. Svar på din fråga får du inom cirka 3 veckor. Var beredd på att din fråga kan komma att publiceras om den bedöms vara av allmänt intresse.

Ställ en fråga

Kan ett förhöjt calprotectin och andra magbesvär orsakas av en trång passage mellan tunntarm och tjocktarm?

Hej,
Jag har skrivit tidigare, och fick inte med alla "uppgifter" så jag skrev om allt, och har nu fått med allt. Hoppas det är ok!

Jag hade haft något slags skov med blodiga diarréer och ett förhöjt CRP (ca 30), samt förhöjt calprotectin (720). Läkaren skickade remiss till specialist och jag fick göra en koloskopi. Tjocktarmen såg tydligen ut som den skulle, och vävnadsproverna var bra. Det enda bekymret var att det var så trångt i passagen mellan tunntarmen och tjocktarmen så de kunde inte ta sig in där och undersöka, läkaren ville då gå vidare med en magnetkameraundersökning, som jag gjorde i onsdags.

Jag har ju sedan länge haft problem med diarréer, jag får ofta kramp i magen när jag ätit och måste springa på toaletten. När detta händer handlar det om sekunder, det går helt enkelt inte att hålla emot. Jag har ofta problem på kvällar, nätter, morgonen och när jag ätit. Jag tror nu att jag är på väg in i något slags skov igen, då jag har enorma smärtor i rygg, höfter och nacke, kramper i magen och diarréer. Jag har också drabbats av en trötthet som inte är av denna värld, det spelar ingen roll hur mycket jag sover, jag är trött ändå.

Vet inte heller om det kan ha ett samband, men jag får ofta ”bölder”, eller varfyllda blåsor i huden som gör jätteont ända tills de spricker. Dessa är oftast lokaliserade ”där nere”, bakåt liksom. Nu undrar jag, kan en trång passage mellan tunntarm och tjocktarm orsaka dessa bekymmer? Och i så fall, vad kan man göra åt det?


Hej,
Dina symtom i kombination med ett förhöjt calprotectin och CRP gör att man misstänker inflammatorisk tarmsjukdom (i första hand Crohns sjukdom). Eftersom din coloscopi var normal kan man utesluta ulcerös colit men fyndet av trängsel i tunntarmsöppningen kan tyda på Crohns sjukdom med inflammation i övergången mellan tunntarm och tjocktarm vilket är en vanlig lokalisation.

Om så är fallet bör diagnosen kunna bekräftas med den magnetkameraundersökning av tunntarmen som du nu gjort. Om det är Crohns sjukdom så är behandlingen i första hand medicinsk med hjälp av läkemedel som minskar inflammationen.

Med vänlig hälsning
Perjohan Lindfors
Gastroenterolog