Ställ en fråga

Vill du ha ett personligt svar på en fråga som rör inflammatorisk tarmsjukdom som t ex Crohns sjukdom eller ulcerös kolit, kan du här ställa en fråga och få svar från någon av våra fyra experter. Svar på din fråga får du inom cirka 3 veckor. Var beredd på att din fråga kan komma att publiceras om den bedöms vara av allmänt intresse.

Ställ en fråga

Jag har Crohns sjukdom och önskar tips om lämpliga frukter och grönsaker?

Fiberrik mat kan vara svårsmält men det är ändå viktigt att få i sig frukt och grönsaker eftersom de innehåller vitaminer, mineraler och andra ämnen som kan stärka kroppens immunförsvar.

Ofta är det de långtrådiga fibrerna i grönsaker som ställer till problem, du kan se till att välja broccolibuketter och sparrisknoppar (inte stjälkarna, de innehåller mer långtrådiga fibrer som kan vara svåra att bryta ner). Selleri och fänkål kan du till exempel skära i tunna bitar, tvärs över den trådiga delen.

Ett annat tips är att mixa och finfördela till exempel majs och svamp, ju mindre bitar desto mer lättsmält blir det. Och att ta bort skal och hinnor på citrusfrukter.

Frukt och grönsaker blir också mer lättsmälta om de tillagas, till exempel kokas eller wokas. Testa att till exempel blanda ner mango eller papaya i en wok med vitlök, morötter och broccolibuketter och satsa på tillagade frukter i efterrätter, till exempel klassisk Gino med kiwi, banan, jordgubb och vit choklad i ugnen.

Med vänlig hälsning
Kajsa Asp Jonsson
Dietist