Ställ en fråga

Vill du ha ett personligt svar på en fråga som rör inflammatorisk tarmsjukdom som t ex Crohns sjukdom eller ulcerös kolit, kan du här ställa en fråga och få svar från någon av våra fyra experter. Svar på din fråga får du inom cirka 3 veckor. Var beredd på att din fråga kan komma att publiceras om den bedöms vara av allmänt intresse.

Ställ en fråga

Hur vanligt är det att man ger typ betametason i en korttidstrappa?

Hej! Har haft svår Crohns sedan -84 med kontinuerlig aktivitet i och med att både tjock- och tunntarm är inflammerade. Operation 6 gånger och har förstörd motorik i tarmkanalen nu. Fick förmånen att testa betametason i lågdos i kombination med näringsdropp med tillsatser av massor med vitaminer. Kraschade mina tarmar förra året i och med en behandling mot njursten (inkl. tre sprängningar för att krossa den). Efter endast 2 dagars behandling med 8 mg betametason (inlagd) hade den mycket förträngda biten i tunntarmen öppnat sig från 2 mm till 15 mm. Är medicinallergiker och trots detta inga som helst biverkningar av den låga dosen. På mina 28 år som Crohnsjuk har jag aldrig upplevt någon liknande förbättring på så kort tid till så lågt lidande för mig som patient. Min fråga är följande: Hur vanligt är det idag att man ger typ betametason i en korttidstrappa (för min del 10 dagar) vid behandling av Crohns? Jag har aldrig fått erbjudande om denna medicin tidigare (har haft samma läkare i 15 år) utan fick denna gyllene möjlighet av en vikarie för honom. Som läget är nu efter halva behandlingstiden rena rama miraklet för mig! Jag fattar bara inte att det kunde gå så här lätt. Normalt för mig har varit ett antal veckor med inläggning och dropp och så nu bara 10 dagar och en enorm förbättring. Helt otroligt!
MVH Ulla lindberg

Hej Ulla
Skönt att det gått så bra med denna behandling. Att ge cortison som behandling vid skov av Crohns sjukdom är vanligt. Det finns ett flertal preparat att välja bland och behandlingssvaret är förstås individuellt. Gemensamt för cortisonbehandling är att man inte ska behandla under långa perioder utan ge sådan behandling i ”kurer” vid skov, detta för att undvika biverkningar på lång sikt. Det mest eftersträvansvärda är förstås att man ska ha en så effektiv förebyggande behandling så att skov undviks och att man inte behöver ge cortison alls men detta är inte alltid möjligt att uppnå. Den behandling som du nu fått prova ges ofta som intravenös behandling under inneliggande vård men kan också ges i kurer i tablettform som du beskriver.

Med vänlig hälsning
Perjohan Lindfors
Gastroenterolog