Ställ en fråga

Vill du ha ett personligt svar på en fråga som rör inflammatorisk tarmsjukdom som t ex Crohns sjukdom eller ulcerös kolit, kan du här ställa en fråga och få svar från någon av våra fyra experter. Svar på din fråga får du inom cirka 3 veckor. Var beredd på att din fråga kan komma att publiceras om den bedöms vara av allmänt intresse.

Ställ en fråga

Hur ligger det egentligen till vad gäller graviditet och amning vid behandling med TNF-alfa hämmare?

Hej! Jag har haft Crohns i 3 år nu. Min läkare vill sätta in mig på TNF-hämmare nu då ingen annan medicin givit gott resultat. Hur ligger det egentligen till vad gäller graviditet och amning vid behandling med TNF-hämmare? Jag tycker man får olika svar överallt på den frågan och som 24-årig tjej är det ändå något man tänker på och som inom några år är aktuellt. Sedan har jag en fråga om kosten. Jag känner min kropp och vet vad jag mår bäst av att äta och inte, men äter jag så som min kropp/sjukdom vill så kan jag omöjligt hålla vikten. Hur ska jag gå till väga?

MVH / Ellen


Hej Ellen
TNF-hämmare (biologisk behandling) rekommenderas ej vid graviditet därför att det inte finns några vetenskapliga studier på effekter av medicineringen på fostret.

Det finns dock många fall beskrivna där kvinnor behandlats med denna typ av läkemedel vid graviditet utan att detta fått några allvarliga konsekvenser för barnet.

Oftast går det bra att hålla upp med behandlingen under graviditeten och om det behövs startar men sedan upp behandlingen igen längre fram. Om man behöver ge biologisk behandling under graviditeten gör man ett uppehåll under den sista delen av graviditeten där man anser att det finns störst risk för påverkan på fostret.

Vad gäller amning så rekommenderas inte heller detta av ovanstående skäl (studier på ammande kvinnor saknas) men är förstås inget problem om man har uppehåll med sin medicinering.

Med vänlig hälsning
Perjohan Lindfors
Gastroenterolog


Hej Ellen!

Jag förmodar att du menar att du har svårt att behålla din vikt, och att du blir för smal om du äter så som du känner att du bör äta för att få minst bekymmer med magen. För att få i sig den energi och de näringsämnen som du behöver, och samtidigt vara skonsam mot magen, är det bra att äta små måltider ofta. Ät gärna frukost, lunch, middag och 2-4 mellanmål varje dag. När man har mycket diarréer tas inte näringen i maten upp på ett bra sätt, och det kan vara bra att lägga till en multivitamintablett.

Ta kontakt med din dietist så att du kan få en individuell bedömning av läget, och för att se om du får i dig för lite av något ämne. Tillsammans med dietisten kan du få hjälp med att se om det finns något specifikt i dina matvanor som förvärrar dina problem. Kanske finns det något som lätt går att förändra så att dina bekymmer minskar.

Om du har svårt att hålla vikten och det inte räcker med vanlig mat är det bra att lägga till en eller ett par näringsdrycker varje dag. De innehåller bland annat energi, protein, vitaminer och mineraler och kan vara ett bra komplement till den vanliga maten. Detta är särskilt viktigt när det gäller möjligheterna att bli gravid och för att både du själv och bebisen ska få i er allt ni behöver. Troligtvis kommer du dessutom att behöva ta extra tillskott av till exempel järn och kalcium i samband med graviditet och amning.

Sköt om dig!

Med vänlig hälsning
Kajsa Asp Jonson, leg. Dietist