Ställ en fråga

Vill du ha ett personligt svar på en fråga som rör inflammatorisk tarmsjukdom som t ex Crohns sjukdom eller ulcerös kolit, kan du här ställa en fråga och få svar från någon av våra fyra experter. Svar på din fråga får du inom cirka 3 veckor. Var beredd på att din fråga kan komma att publiceras om den bedöms vara av allmänt intresse.

Ställ en fråga

Hur länge kan man äta metotrexat?

Hej!
Kan man äta metotrexat hur länge som helst? Jag har ätit 6 tabletter en gång i veckan i cirka 12 år. Jag har både Crohn och reumatism. Tre gånger har jag opererats. Vid röntgen konstaterades förträngningar i tunntarmen. Vet inte vad som kommer att göras. Förträngning kan man väl inte medicinera bort? Efter varje måltid sväller magen. Maten passerar väl inte som den ska eller hur? Vad gör man?

Tacksam för svar!
Kerstin


Hej Kerstin
Man kan fortsätta med metotrexat så länge denna medicinering behövs och har god effekt på dina sjukdomar (Crohn och reumatism). Förträngningar i tarmen kan ibland behandlas primärt medicinsk men bara om dessa beror på svullnad orsakad av aktiv inflammation. Många gånger har mer permanenta förträngningar med bindvävsinlagring bildats. Sådana måste oftast behandlas med ett operativt ingrepp eller ibland (om förträngningen sitter i övergången mellan tunntarm och tjocktarm) med endoskopisk ballongdilatation där man med hjälp av koloscopet blåser upp en ballong i det trånga området och vidgar detta. Har man förträngningar som återkommer bör man också överväga att förstärka den medicinska behandlingen för att minska risken att nya förträngningar dyker upp längre fram. Man kan då använda så kallad biologisk behandling med TNF-antikroppar. Typiska symtom på förträngning i tarmen är magknip och uppblåsthet som ofta uppträder efter måltid.

Med vänlig hälsning
Perjohan Lindfors
Gastroenterolog