Ställ en fråga

Vill du ha ett personligt svar på en fråga som rör inflammatorisk tarmsjukdom som t ex Crohns sjukdom eller ulcerös kolit, kan du här ställa en fråga och få svar från någon av våra fyra experter. Svar på din fråga får du inom cirka 3 veckor. Var beredd på att din fråga kan komma att publiceras om den bedöms vara av allmänt intresse.

Ställ en fråga

Hur funkar det att äta bär som ett antiinflammatoriskt ämne via kosten?

Hej!
Min pappa har Crohns sjukdom och jag skulle vilja att han får i sig mer antiinflammatoriska ämnen via kosten. Hur funkar det att äta bär? Är det bättre med mixade? Han har förträngningar i tarmen, så fibrer är uteslutet väl? Är det bättre med kosttillskott, t ex med s k superbär eller omega3? Tack för svar!

Vänligen, Emma


Hej Emma!
Tack för ditt mail. Inflammationsdämpande kost är inte särskilt väl underbyggt vetenskapligt, men det finns de som förespråkar detta väldigt hårt. Det finns en särskild diet kallad IFD, inflammation free diet som bland annat bygger på ekologiska grönsaker, kött från gräsbetande djur och vildfångad fisk från kalla vatten plus vissa kryddor som vitlök, lök, ingefära, gurkmeja, cayennepeppar och chili. Processad mat med transfetter utesluts.

När det gäller patienter med Crohns är det viktigt att utgå ifrån varje individs förutsättningar och problemområden – inte minst när det dessutom finns förträngningar i tarmen – därför bör ni diskutera detta med din pappas dietist. Ett område som det däremot finns mer forskning kring är Omega-3-fettsyrornas inflammationsdämpande effekt. Omega-3 finns främst i fet fisk som lax, strömming och sill. Omega-3-fettsyror finns även i valnötter, rapsolja och linfrön, och numera även i Omega-3-ägg (där hönorna fått ett speciellt foder). Raps- och olivolja är bra fettkällor i matlagning och på grönsaker. Fibrer är viktiga även för den som har förträngningar i tarmen, men man ska undvika trådiga grönsaker och sega hinnor och skal. Ananas, blekselleri, sparris, segt trådigt kött (och hård stekyta), hela korn i bröd, majs, popcorn, samt bitar av nötter är exempel på mat som kan fastna. För att slippa stopp kan man till exempel behöva ta bort skal på äpplen och hinnor på apelsinklyftor, rotfrukter kan behöva mixas – men det beror på hur små passagerna i tarmen är, så även detta bör ni diskutera med ansvarig läkare och dietist där din pappa behandlas.

Lycka till!

Bästa hälsningar
Kajsa Asp Jonson
Dietist