Ställ en fråga

Vill du ha ett personligt svar på en fråga som rör inflammatorisk tarmsjukdom som t ex Crohns sjukdom eller ulcerös kolit, kan du här ställa en fråga och få svar från någon av våra fyra experter. Svar på din fråga får du inom cirka 3 veckor. Var beredd på att din fråga kan komma att publiceras om den bedöms vara av allmänt intresse.

Ställ en fråga

Hur fungerar TNF-hämmare?

Hej! Jag har en liten fråga om hur behandling med TNF-hämmare fungerar och vad den gör med tarmen och immunförsvaret. Känner att jag inte riktigt förstår, Jag har en jätteduktig doktor som jag även skall prata med på tisdag, eftersom jag har påbörjat behandlingen och skall få nästa då. Jag känner skillnad eftersom jag inte behöver äta lika mycket smärtstillande. Nu tänker jag även mycket på vad jag äter så att jag är snäll mot magen. Jag fick min diagnos i april och då påbörjade vi behandlingen med TNF-hämmare.

Hälsningar Johanna


Hej Johanna
Vid inflammatorisk tarmsjukdom (Crohns sjukdom eller ulcerös colit) skapar kroppens inflammationsförsvar "onödig inflammation" i tarmen vilket ger upphov till sjukdomen. En molekyl som är central i denna process är "TNF-alfa". Med hjälp av specifika antikroppar (TNF-hämmare) kan denna molekyl "inaktiveras" och man kan på så sätt behandla sjukdomen.

Med vänlig hälsning
Perjohan Lindfors
Gastroenterolog