Ställ en fråga

Vill du ha ett personligt svar på en fråga som rör inflammatorisk tarmsjukdom som t ex Crohns sjukdom eller ulcerös kolit, kan du här ställa en fråga och få svar från någon av våra fyra experter. Svar på din fråga får du inom cirka 3 veckor. Var beredd på att din fråga kan komma att publiceras om den bedöms vara av allmänt intresse.

Ställ en fråga

Hur är det med fet mat vid Crohns sjukdom? Jag har hört att man ska undvika det, stämmer det?

Hej,
Fett kan ställa till problem om tunntarmen är inflammerad. Tunntarmen har nämligen till uppgift att suga upp fett så att det kan omvandlas till näring i kroppens celler. Har man Crohns sjukdom just i tunntarmen kan det vara bra att satsa på mindre fett i maten, åtminstone vid skov.

När du äter mindre mängd fett är det viktigt att satsa på bra källor. Smör, feta pålägg som till exempel korv, feta mjölkprodukter, nötter, chips, kakor och godis, speciellt choklad innehåller fettsyror som i längden kan vara skadliga för hjärta och blodkärl, därför bör du äta mindre av den sortens fett.

Det fett du väljer bör istället innehålla mer ”nyttiga” fettsyror som kan motverka till exempel åderförkalkning. Den ”nyttiga” sortens fett finns i fet fisk, rapsolja, olivolja, nötter, mandlar och avokado.

Fett ger mycket energi, därför är det viktigt att kompensera den energi som försvinner när den här typen av mat väljs bort. Satsa på mat som innehåller mycket stärkelserika kolhydrater, som till exempel bröd, pasta, ris och potatis.

Med vänlig hälsning
Kajsa Asp Jonsson
Dietist