Ställ en fråga

Vill du ha ett personligt svar på en fråga som rör inflammatorisk tarmsjukdom som t ex Crohns sjukdom eller ulcerös kolit, kan du här ställa en fråga och få svar från någon av våra fyra experter. Svar på din fråga får du inom cirka 3 veckor. Var beredd på att din fråga kan komma att publiceras om den bedöms vara av allmänt intresse.

Ställ en fråga

Har min son Crohns sjukdom som jag?

Min son är nu 3½ år och har haft problem med magen sedan han föddes. Han har konstaterad mjölk- och äggallergi, och jag undviker nu dessa födoämnen i hans mat. Dock har han sedan ungefär ett års tid klagat på att han har ont i magen. Vi går hos en läkare på barnmottagningen och har provat en kur med omeprazol-liknande preparat med tveksamt förbättrat resultat. Vi har även röntgat magen men det visade inget. Vi har flera gånger frågat läkarna om det inte kan vara Crohn (jag, mamman, har Crohn, fick diagnos för ca 5 år sedan, är 28 år idag), men läkarna bara avvisar det och säger att det är så ovanligt att barn drabbas av Crohns sjukdom. Men vad jag förstår så finns det fall där små barn har drabbats. Hur kan vi enklast ta reda på om det är Crohns sjukdom som min son har, eller få klarhet i om vi kan utesluta det?

Tacksam för svar.
Anna


Hej Anna
Crohns sjukdom är mycket ovanlig hos så små barn men förekommer i sällsynta fall. Med tanke på att du har denna sjukdom så kan jag mycket väl förstå din oro.

Det finns ett avföringsprov som heter "Fekalt calprotektin" som man kan ta för att se om det föreligger inflammation i tarmen. Provet kan tas från ca 4 års ålder.

Tar man det på väldigt små barn så är resultatet svårtolkat, men i ert fall så verkar det tillämpligt. Om provet är negativt kan man med stor säkerhet säga att det inte föreligger Crohns sjukdom.

Med vänlig hälsning
Perjohan Lindfors
Gastroenterolog