Ställ en fråga

Vill du ha ett personligt svar på en fråga som rör inflammatorisk tarmsjukdom som t ex Crohns sjukdom eller ulcerös kolit, kan du här ställa en fråga och få svar från någon av våra fyra experter. Svar på din fråga får du inom cirka 3 veckor. Var beredd på att din fråga kan komma att publiceras om den bedöms vara av allmänt intresse.

Ställ en fråga

Har alla med Crohn det så här hela tiden?

Hej!
Denna fråga är till dietist! Jag har både gaser och diarré jämt. Jag undrar vad jag ska äta eller inte äta för att få det att sluta? Finns det någon kost eller några tabletter man kan ta för att inte få gaser och få normal avföring? Eller har alla med Crohn det så här hela tiden? När jag opererades så fick ja oxikodon och under behandlingstiden var allt helt normalt. Finns det ingen annan sådan medicin som har samma effekt men inte skadar kroppen lika mycket för morfin är ju inte bra....

Tacksam för svar!/ Christoffer

Hej Christoffer!
Jag tycker att du ska ta upp den här frågan med din dietist, så att du får individuellt anpassade råd utifrån hur du äter idag. Här kommer några mer generella tips:

Gaser i magen och diarré kan bero på många saker; för mycket fibrer, kolsyra, tuggummi, sötningsmedel (främst sockeralkoholer såsom xylitol och sorbitol), stora mängder mjölk vid ett och samma tillfälle, stress, med mera.
Ätbeteendet och kan också påverka besvären från magen. Vissa reagerar på att man äter för snabbt, att man äter för stora portioner och för sällan. Att äta regelbundet, ta det lugnt när man äter, och äta små måltider utspridda över hela dagen är skonsammare för magen och gör att man kan slippa de häftigaste reaktionerna.

Vissa är känsliga för de kolhydrater som kan jäsa i tarmen. Det finns en diet som kallas FODMAP, vilket står för Fermentable Oligo-, Di- and Mono-saccharides, and Polyols. Teorin bakom är att man genom att utesluta dessa kolhydrattyper kan lindra besvär med gasbildning. Den används främst vid IBS. Här kan du hitta mer information: www.fodmap.com

Diskutera gärna frågan med din läkare också.

Med vänlig hälsning
Kajsa Asp Jonson
Dietist