Ställ en fråga

Vill du ha ett personligt svar på en fråga som rör inflammatorisk tarmsjukdom som t ex Crohns sjukdom eller ulcerös kolit, kan du här ställa en fråga och få svar från någon av våra fyra experter. Svar på din fråga får du inom cirka 3 veckor. Var beredd på att din fråga kan komma att publiceras om den bedöms vara av allmänt intresse.

Ställ en fråga

Finns det några entydiga kostrekommendationer?

Hej! Först måste jag säga att er hemsida är kanonbra! Jag är en medelålders man som har levt med Crohns sjukdom nu i två år, och det har varit rätt dramatiskt för mig, med bland annat flera operationer och sjukhusvistelser.

När allt lugnade ner sig fick jag biologisk behandling som gjorde att jag mådde mycket bättre och gick upp till en normal vikt. Har lite frågor jag tänkt på rätt mycket, hoppas ni kan svar på dessa, kanske de hjälper någon annan.

Till dietist: Som Crohnsjuk får man en massa tips angående kost från bland annat den dietist man har kontakt med på sjukhus, och vänner och familj. Något som jag tycker är jobbigt vid Crohns sjukdom är att alla kommer med olika information. Min dietist säger att jag kan äta allt! Min familj tror inte att jag skall dricka mjölk (laktos) och äta veteprodukter osv. Jag själv är skeptisk till läsk, snabbmat och alkohol, då jag känner mig lite sämre efter att ha ätit eller druckit dessa varor. Vad är det som gäller? Har också pratat med flera som har andra sorters tarmsjukdomar, men får inte något entydigt svar. Tack på förhand!

Robert


Hej Robert!
Tack för ditt mail och feedback om hemsidan.

Om du inte har problem med magen kan du äta allt. Vissa kan vara lite mer känsliga för exempelvis laktos och för fet mat (som snabbmat ofta är), framför allt i samband med skov. Det är bra att fördela maten över dygnets vakna timmar, frukost, lunch och kvällsmat, och gärna ett par mellanmål. Ät varierat så du får i dig protein, grönsaker, hälsosamt fett och lagom mycket energi (som du får om din vikt är stabil).

Ät gärna fullkornsprodukter om det känns bra, de innehåller fibrer och mer vitaminer och mineraler än vitt bröd och har en mer långsam effekt på blodsockret. Ät gärna fisk minst 2-3 gånger i veckan. Välj mjuka fetter, såsom olja (gärna raps- eller olivolja) och flytande margarin. Till sist – några mellanmålsförslag:

• En liten skål naturell yoghurt med müsli och/eller skivad frukt
• Ett glas mjölk och en smörgås
• Smoothie med bär + mjölk eller naturell yoghurt

Vänliga hälsningar
Kajsa Asp Jonson
Dietist