Ställ en fråga

Vill du ha ett personligt svar på en fråga som rör inflammatorisk tarmsjukdom som t ex Crohns sjukdom eller ulcerös kolit, kan du här ställa en fråga och få svar från någon av våra fyra experter. Svar på din fråga får du inom cirka 3 veckor. Var beredd på att din fråga kan komma att publiceras om den bedöms vara av allmänt intresse.

Ställ en fråga

Bör Crohnsjuka föda med kejsarsnitt?

Hej!
Jag är en kvinna på 30 år som har Crohns sjukdom. Jag opererade bort en del av tunntarmen och tjocktarmen 2006 och har sedan dess ett okej liv med endast sporadiska anfall. Jag har inte medicinerat efter operationen eftersom jag ville skaffa barn, och min läkare tyckte inte att det var nödvändigt. EN operation är ingen operation säger han. Hur som helst fick jag min dotter med kejsarsnitt. Detta efter att mina två gastroläkare rekommenderat det efter en sådan operation jag hade genomgått, samt att kirurgen som gjorde själva operationen också rekommenderade detta. Problemet: Ingen jobbar kvar och det står inte något skrivet om detta i någon journal. Nu är jag gravid igen och läkarna tycker nu att jag ska föda vaginalt. Men jag känner mig väldigt kluven och vet inte vem jag ska lita på. Kan det medföra någon risk att föda "normalt"? (Har idag inte fått någon ny gastroläkare och går inte på några kontroller).

Mvh Sara


Hej Sara
Rent medicinskt så brukar det vara möjligt/riskfritt med en vaginal förlossning efter att ha genomgått en sådan operation som i ditt fall. Man måste dock också väga in andra faktorer, framförallt inställningen hos dig.

Om man har Crohns sjukdom så tycker jag att man ska gå på specialistmödravården under graviditeten. Där är man van att ta denna typ av diskussion och har en stor erfarenhet av liknande situationer.

Med vänlig hälsning
Perjohan Lindfors
Gastroenterolog