Ställ en fråga

Vill du ha ett personligt svar på en fråga som rör inflammatorisk tarmsjukdom som t ex Crohns sjukdom eller ulcerös kolit, kan du här ställa en fråga och få svar från någon av våra fyra experter. Svar på din fråga får du inom cirka 3 veckor. Var beredd på att din fråga kan komma att publiceras om den bedöms vara av allmänt intresse.

Ställ en fråga

Blir jag piggare av B12?

Jag är diagnostierad med Crohns sjukdom sedan 3 år tillbaka och är idag 20 år. Under en längre tid har jag känt mig väldigt trött, hela tiden. Det känns som all energi bara rinner av mig och det spelar ingen roll hur mycket jag sover. Nyligen upptäcktes att jag har B12-brist och jag får nu B12-tabletter mot detta. Nu till min fråga; hur lång tid tar det innan tabletterna börjar verka och jag blir piggare? Sen undrar jag också om jag borde få något mer pga B12-bristen? En bekant med liknande problem äter även folsyra-tabletter. Varför gör man det? Tack på för hand!

Elin


Hej Elin
Vid Crohns sjukdom är det ganska vanligt att man får B12-brist. Trötthet är ett vanligt symtom på sådan brist. När man inlett tablettbehandling med B12-vitamin så är det viktigt att man efter 1-2 månader tar ett nytt blodprov för att kontrollera att man tillgodosett sig vitaminbehandlingen. Det förekommer att man har svårt att absorbera vitaminet i tablettform. Man kan då behöva B-vitaminsprutor om inte vitaminvärdet gått upp vid kontroll efter en period med tablettbehandling.

Folsyra är en annan B-vitamin som man kan ha brist på samtidigt med B12-brist. Fråga din läkare om folsyrahalten är kontrollerad vid tidigare blodprovstagning. Det är också viktigt att man tar prov för att se om man har järnbrist, vilket också kan leda till trötthet.

Effekten på tröttheten av B-vitaminbehandling borde komma efter 2-3 veckor.

Med vänlig hälsning
Perjohan Lindfors
Gastroenterolog